Roger Buergel curator van Documenta

De Duitse kunstenaar en criticus Roger M. Buergel wordt artistiek leider van de Documenta, de internationale tentoonstelling voor hedendaagse kunst die in 2007 voor de twaalfde keer in Kassel gehouden wordt.

Buergel, een onafhankelijke tentoonstellingsmaker, is door een internationale commissie gekozen op basis van een voorstel dat hij indiende over de rol van Documenta in de kunstwereld. De Documenta-organisatie maakte dit gisteren bekend.

De keuze voor de relatief onbekende Buergel kwam als een verrassing. Hij is geen internationaal gevierde curator, zoals zijn voorgangers Catherine David en Okwui Enwezor, die de Documenta in 1997 en 2002 samenstelden. Net als David en Enwezor heeft Buergel een uitgesproken voorkeur voor politieke kunst. Zijn tentoonstelling Things we don't understand (2000) werd in Wenen als directe kritiek op het beleid van Haider opgevat. Volgend jaar organiseert hij in Kunstraum Lüneburg onder de titel Die Regierung een tentoonstelling over de verbeelding van de macht, met werk van tientallen vooraanstaande kunstenaars.

Roger M. Buergel (Berlijn, 1962) volgde een opleiding aan de kunstacademie in Wenen, waar hij sinds 1983 woont. Hij studeerde filosofie en economie aan de Weense Universiteit, werkte een tijdlang als privé-secretaris voor de Weense kunstenaar Hermann Nitsch, en deed op het MIT en Berkeley onderzoek naar naorlogse Amerikaanse kunst. Momenteel is hij als docent verbonden aan de Lüneburg Universiteit in Duitsland. Daar organiseerde hij in 1998 zijn tot nu toe meest spraakmakende tentoonstelling Painting between vulgarity and the sublime, over het Amerikaans abstract-expressionisme. In 2000 verzorgde Buergel de Oostenrijkse inzending voor de wereldtentoonstelling in Hannover. Vorig jaar trok de Documenta, die eenmaal in de vijf jaar wordt gehouden, in honderd dagen 650 duizend bezoekers.