Prijzenoorlog zet rem op inflatie

De prijzenslag tussen de supermarkten heeft in november een verlagend effect op de inflatie gehad. De prijzen van voedingsmiddelen en (alcoholhoudende) dranken zijn vorige maand gemiddeld met 1,5 procent gedaald ten opzichte van oktober. De hogere prijs van autobrandstoffen hadden daarentegen een verhogend effect op de inflatie.

Dat blijkt uit vanmorgen gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De prijzen waren in november 2 procent hoger dan een jaar geleden. Dat is evenveel als in oktober. Volgens het CBS schommelt de inflatie sinds april dit jaar op dit niveau.

In november zijn vooral frisdranken, bier en wasmiddelen flink goedkoper geworden in vergelijking met de voorgaande maand. De prijsdalingen zijn volgens het CBS grotendeels toe te schrijven aan de prijzenoorlog, die in de tweede helft van oktober tussen supermarkten uitbrak. ,,Het zijn vooral producten waarvan bekend is dat die veel in supermarkten worden verkocht, die in prijs gedaald zijn'', verklaart CBS-onderzoeker M. Vergeer.

Ondanks de prijzenslag tussen de supermarkten waren voedingsmiddelen en dranken in november nog altijd 1,3 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In oktober was dit verschil nog groter. In deze maand lagen de prijzen van voedingsmiddelen en dranken gemiddeld 2,4 procent hoger dan een jaar eerder.

Benzine en diesel zijn in november volgens het CBS licht in prijs gedaald in vergelijking met oktober. ,,Vorig jaar kenden we een veel sterkere daling bij de brandstofprijzen'', aldus Vergeer. In vergelijking met november 2002 moesten consumenten daardoor voor benzine en diesel respectievelijk 2,7 en 2,2 procent meer betalen.

Verder meldde het CBS dat de prijsontwikkeling in Nederland volgens Europese norm van oktober tot november is gestegen van 1,9 naar 2 procent. De gemiddelde inflatie in de Eurozone kwam in november uit op 2,2 procent.