Opkomst te laag bij referendum Zoetermeer

Het referendum dat gisteren in Zoetermeer over de kandidaten voor het burgemeesterschap werd gehouden, is ongeldig.

De opkomst, nog geen 27 procent, was te laag. De kiesdrempel was 30 procent. Bijna 70 procent van de uitgebrachte stemmen ging naar de huidige burgemeester van Ridderkerk, Jan Waaijer (CDA). De gemeenteraad heeft aangegeven de uitkomst van de raadpleging niettemin zwaar te laten meewegen in zijn advies aan minister Remkes (Binnenlandse Zaken) over de nieuwe burgemeester.

De tegenstrever van Waaijer (51) was René van Diessen, raadslid voor de VVD in Tilburg. De gemeenteraad van Zoetermeer (113.000 inwoners) spreekt 15 december zijn voorkeur uit.

Als Waaijer door de Kroon benoemd wordt, volgt hij burgemeester Luigi van Leeuwen (VVD) op die met pensioen gaat. Waaijer ziet het als opdracht het vertrouwen van de mensen in het gemeentebestuur terug te winnen.

,,Men heeft zich afgekeerd van het gemeentebestuur door mislukte projecten zoals het onlangs afgeblazen systeem voor afvalstoffenheffing.''

Verliezer René van Diessen was na de uitslag `teleurgesteld'. ,,Zoetermeer wilde een anti-pool van de huidige burgemeester. Waaijer was meer een anti-pool dan ik'', zegt Van Diessen. Hij heeft geen kritiek op het burgemeestersreferendum. ,, Het systeem dat we hebben, vind ik het goede. Maar mensen zijn kennelijk niet geïnteresseerd in een gekozen burgemeester. Dat is verontrustend.''

Volgens Van Leeuwen ,,hangt het huidige burgemeestersreferendum van compromissen aan elkaar. De kandidaten zitten gevangen in een systeem waarin de burgemeester in de gemeenteraad uiteindelijk geen politieke verantwoordelijk heeft, maar hij voert daar wel een hele campagne op.''

Zoetermeer is na Vlaardingen, Best, Boxmeer en Leiden de vijfde gemeente waar een burgemeestersreferendum werd gehouden. Het was gisteren de eerste keer dat de minimale opkomst niet gehaald werd.