Onzekerheid rond Hongaarse munt

De Hongaarse munt, de forint, heeft in een week tijd bijna 10 procent van zijn waarde verloren. Eind november stond de munt op 257 forint per euro. Begin deze week zakte hij weg naar 274 forint per euro. Vanochtend stond hij op bijna 270. Sinds eind september hebben buitenlandse investeerders bijna 580 miljoen euro aan obligaties onttrokken uit zorg over het Hongaarse begrotingstekort. Afgelopen vrijdag heeft de Hongaarse Centrale Bank (MNB) de rente van 9,5 procent naar 12,5 procent verhoogd, maar dit heeft de neergang van de forint nog niet weten te stoppen.

Een jaar geleden was de wisselkoers nog 240 forint tegen een euro. Maar de dure forint was niet goed voor de Hongaarse export en daarom verklaarde de sociaal-democratische premier Medgyessy eerder dit jaar dat de bandbreedte voor de forint tussen 250 en 260 zou moeten liggen.

Het Hongaarse begrotingstekort liep dit jaar op tot een recordhoogte van 9,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Het reusachtige tekort begon met een erfenis van de vorige (centrum-rechtse) regering die aan het eind van haar regeerperiode de staatskas plunderde – voor projecten om in het gevlei te komen bij de kiezer. Daardoor had Hongarije in 2001 een tekort van 4,7 procent. Gelijksoortig beleid van de huidige regering die ondermeer salarissen van ambtenaren met 50 procent heeft verhoogd, heeft het begrotingstekort bijna verdubbeld.

,,De forint was overgewaardeerd, een realistische waarde zou rond de 270 zijn'' aldus Attila Vago, analist bij Concorde Securities in Boedapest. ,,Iedereen is bezorgd over de begroting. Er zijn nu twee mogelijkheden. Hopen op een wonder dat de forint zich ineens herstelt – die kans is klein – of fors in de begroting snijden. Gebeurt dat niet dan zal het vertrouwen in het land verder afnemen.'' Bloomsberg News meldt dat de val van de forint mede is ingezet door geruchten dat de regering een zwakkere forint wil om de export te bevorderen.

    • Jaap Scholten