Onderzoek naar vastgoed

De gemeente Amsterdam wil malafide vastgoedondernemers die actief zijn in de binnenstad aanpakken. Op korte termijn wordt de hele vastgoedbranche in de binnenstad onderzocht. Daarbij moet vooral in kaart worden gebracht waar vastgoedexploitanten met een criminele achtergrond als monopolist actief zijn. Amsterdam hoopt met dat onderzoek criminele vastgoedondernemers beter te kunnen weren.

In de Amsterdamse binnenstad wordt op grote schaal onroerend goed verhandeld met zwart en veelal crimineel geld. Een aantal vastgoedondernemers heeft daarbij monopolieposities opgebouwd in kwetsbare gebieden als de Wallen en het Damrak. Zicht op dergelijke monopolies wordt vaak versluierd door ingewikkelde bedrijfsstructuren in de vorm van een woud van bv's, schrijft burgemeester Cohen in een notitie aan de gemeenteraad.

Volgens Cohen wordt aanpak van criminele vastgoedondernemers gesteund door de makelaardij in de stad. Die wil dat er een lijst komt van malafide ondernemingen en personen waarmee geen zaken meer gedaan mogen worden. Cohen wil het onderzoek ook gebruiken om te onderzoeken of criminele ondernemingen in staat zijn om ambtenaren tot corruptie te bewegen. Gebrek aan kennis over criminele achtergronden van vastgoedondernemers brengt volgens Cohen het risico met zich mee dat de gemeente onbedoeld ,,personen of bedrijven faciliteert die investeren met crimineel verkregen geld, bijvoorbeeld bij gronduitgifte.

Het afgelopen jaar waren meerdere vastgoedondernemers die in de Amsterdamse binnenstad actief zijn (geweest) doelwit van moordaanslagen en liquidaties, waaronder Heineken-ontvoerder Cor van Hout en vastgoedexploitant B. Lüske. Afgelopen woensdag is de Amsterdamse advocaat R. Oskamp met de dood bedreigd. Hij ontving een brief met de zin ,,één voor twaalf''. In de envelop zaten ook drie kogels. Oskamp is vooral bekend in vastgoedkringen en als curator in grote en spraakmakende faillissementen.

OSKAM: pagina 13