OM NAAR UIT TE KIJKEN

THEATER

Maria Goos

Dramaschrijver Maria Goos maakt voor het Amsterdamse Bellevue Theater Nu even wel een lunchvoorstelling over vier oud-vriendinnen die een maandelijkse eetclub hebben. Het is het vervolg op Nu even niet (2001), over een mannelijke eetclub. Ook het decor is hetzelfde: een ronde eettafel op een draaischijf. Het verschil tussen de stukken is volgens Goos dat de vrouwen het er níet bij laten zitten. In januari worden beide stukken achter elkaar gespeeld.

T/m 28 dec Bellevue Theater Amsterdam. Inl. 020 530 5301 of www.theaterbellevue.nl.

DANS

Internationaal Danstheater Vanavond gaat in het Haagse Lucent de nieuwe voorstelling van het Internationaal danstheater in première: Reizigers uit Rajasthan. Over de oorsprong van de zigeunercultuur in India en het culturele spoor dat deze naliet in Europa, van Indiase dans tot flamenco, buikdansen en Russische tap.

Tournee t/m 3 juni. Inl 020 623 9112 of www.intdanstheater.nl

KLASSIEK

Stravinsky Valery Gergjev dirigeert het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het mannenkoor van het Mariinski Theater in Sint Petersburg in een Stravinsky-concert. Het koorstuk Zvezdoliki (De sterrenkoning) dateert uit 1912, het opera-oratorium Oedipus Rex uit 1927, de balletmuziek Agon uit 1957. Het concert wordt twee keer uitgezonden door Radio 4.

Gergjev dirigeert Stravinsky: 4 dec 20u15, 7 dec 15u15 De Doelen Rotterdam, 010 2171717; 6 dec 14u15 Concertgebouw Amsterdam, 020 6718345; Radio 4: 6 dec 14u15; 9 dec 20u.

POP

Drive By Truckers Southern rock zoals Lynyrd Skynyrd en Marshall Tucker band die maakte, maar nu met intelligente teksten die in hun literaire diepgang herinneren aan het werk van Larry McMurtrey. Het voorlaatse album van de Drive By Truckers uit Alabama was een heuse Southern Rock Opera, waardig gevolgd door de cd Decoration Day.

7 dec Vera, Groningen, 8 dec Tom Tom, Heythuizen, 10 dec Paradiso, Amsterdam.

LITERATUUR

Joods-Duitse schrijvers

Ter gelegenheid van het `11de joods boekenweekend' treden op 7 december drie joods-Duitse schrijvers op bij de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam. Onder het motto `Een gevoelige snaar - een nieuwe joodse literatuur in Duits taalgebied' interviewt vertaalster Gerda Meijerink Wladimir Kaminer, Maxim Biller en Robert Menasse.

Zo 7 dec 20u. De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen, Amsterdam. Res. 020 5535100. Inl. www.slaa.nl

BEELDENDE KUNST

Fischli & Weiss

Al bijna 25 jaar vormen de Zwitserse kunstenaars Peter Fischli en David Weiss een onafscheidelijk duo. In hun vaak zeer humorvolle foto's, films en sculpturen laten ze de banaliteit van het dagelijks leven botsen met de verhevenheid van kunst. Voor het eerst sinds achttien jaar maken Fischli & Weiss weer een expositie in Nederland. Zaterdag 6 december wordt hun solotentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen geopend, waar ze vier monumentale installaties zullen laten zien. Een daarvan, een dia-installatie waarbij honderden min of meer filosofische vragen op de muur geprojecteerd worden, werd deze zomer bekroond met een Gouden Leeuw op de Biennale van Venetië.

Fischli & Weiss. Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18/20, Rotterdam. 7 dec t/m 8 febr. Di-za 10-17, zo 11-17u. Inl: www.boijmans.nl