Medewerker van Britse `schoenterrorist' aangeklaagd

Een Britse moslim die vorige week werd gearresteerd in Gloucester is gisteren in staat van beschuldiging gesteld wegens het voorbereiden van terreurdaden. Sajid Badat (24) was in het bezit van explosieven en zou onder andere hebben samengewerkt met Richard Reid. Reid staat bekend als de shoe bomber omdat hij met behulp van springstof in zijn schoen heeft geprobeerd een passagiersvliegtuig op te blazen. Reid zit sinds een jaar in de VS een levenslange gevangenisstraf uit en heeft steeds volgehouden alleen te hebben gehandeld.

Badats arrestatie valt samen met verhoogde waakzaamheid voor een terreuraanslag op Britse bodem in de aanloop naar kerst. Politie en geheime diensten hebben gewaarschuwd voor aanslagen op `ansichtkaartdoelwitten', zoals Tower Bridge, of op plekken waar veel mensen bijeen zijn, zoals winkelcentra aan de Londense ringweg. In verscheidene steden zijn deze week nog eens veertien mensen gearresteerd. Een deel van hen is overigens weer vrij. Volgens Ken Livingstone, de Londense burgemeester, heeft de politie kortgeleden vier aanslagen verijdeld die ,,in voorbereiding'' waren.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, David Blunkett, zei eerder dat de politie Badat ervan verdacht banden te onderhouden met Al-Qaeda. Volgens Lord Falconer, de chef van de Britse justitie, ging Blunkett daarmee zijn boekje mogelijk te buiten. Badat, wiens ouders uit Malawi afkomstig zijn, is een van honderden Britten, merendeels moslims, die sinds de terreuraanslagen van 11 september 2001 werden gearresteerd. Slechts tegen enkelen van hen is een strafklacht ingediend. Tevens zitten zestien buitenlanders, merendeels Noord-Afrikanen met een Britse verblijfsvergunning als asielzoeker, in een Britse gevangenis die zijn aangehouden op grond van de verscherpte antiterreurwetgeving. Mensenrechtengroepen eisen tevergeefs dat ze hetzij worden vrijgelaten, hetzij terecht staan. Ze verwijten de regering er zo een `Brits Guantánamo Bay' op na te houden. Tien van de laatste groep verloren vorige maand een beroep tegen hun aanhoudende detentie. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de Noord-Afrikanen vrij zijn om het land te verlaten, als ze willen.