Lichte groei Elsevier

Uitgever Reed Elsevier blijft ervan uitgaan dat het dit jaar een winstgroei per aandeel haalt van 10 procent of meer. Dat heeft het Brits-Nederlandse uitgeefbedrijf vanochtend meegedeeld in een zogeheten trading update, een actualisering van de prognoses.

De uitgever stelde bovendien nieuwe groeidoelstellingen vast. Die houden onder meer een forse winstgroei in, maar wel onder de 10 procent, voor 2004 en een groei in 2005 die opnieuw met dubbele cijfers geschreven kan worden.

Volgens bestuursvoorzitter Crispin Davis worden in de ramingen ,,de moeilijke marktomstandigheden meegenomen''. Reed Elsevier heeft de afgelopen drie jaar vooral te lijden gehad van de neergaande conjunctuur in de Verenigde Staten. Dat heeft negatieve gevolgen gehad op de omzet in onderwijspublicaties en advertentie-inkomsten. ,,Een echt herstel van die laatste moet nog blijken''.

Analisten reageerden vanochtend gematigd op de prognoses. Vooral het voornemen dat de uitgever volgend jaar 50 miljoen dollar extra moet investeren ,,om de groei te verzekeren'' viel in het oog. ,,Dat heeft een direct effect op het resultaat van volgend jaar, maar voor de lange termijn is het goed'', aldus een analist tegen persbureau Reuters. Het aandeel stond tegen het middaguur 4,5 procent lager op 9,94 euro.