Kogelbrief voor advocaat

De Amsterdamse advocaat mr. R. Oskamp is gisteren met de dood bedreigd. Hij ontving een brief met drie kogels. De politie in Amsterdam stelt een onderzoek in naar de bedreiging.

Volgens Oskamps kantoorgenoot mr. F. Kemp gaat het om een handgeschreven brief van een regel met de tekst: ,,één voor twaalf.'' Verder wil Kemp geen commentaar geven op de bedreiging. De Amsterdamse politie bevestigt dat Oskamp aangifte heeft gedaan, maar doet in het belang van het onderzoek geen mededelingen.

De Amsterdamse deken van de Orde van Advocaten, mr. J. van Veggel, reageerde vanochtend geschokt: ,,Ik kan alleen maar mijn afschuw uitspreken over deze verdere erosie van onze rechtsstaat als je als advocaat op deze manier monddood wordt gemaakt.'' Van Veggel refereert aan de recente doodsbedreiging aan het adres van officier van justitie Plooy en bedreigingen tegen de politie. ,,Het is niet nieuw dat advocaten worden bedreigd, maar van een kogelbrief hoor ik voor het eerst'', aldus Van Veggel die zich afvraagt of de orde stappen moet nemen.

Oskamp is onder meer advocaat van de Amsterdamse vastgoedondernemer Erik de Vlieger, voor wie hij vandaag een kort geding zou voeren tegen de AMS Hotel Group, dat nu is afgeblazen. Volgens ingewijden wordt rekening gehouden met de mogelijkheid dat de bedreiging met deze zaak te maken heeft. Het betreft een financieel conflict rond het Atlas Hotel aan de Van Eeghenstraat, waar De Vlieger via zijn vennootschap Imca Vastgoed eigenaar is. Volgens De Vlieger is een verband tussen de bedreiging en zijn zaak ,,onzin''. AMS Hotel Group betreurt de bedreiging tegen Oskamp en zegt er niets mee te maken te hebben. Volgens advocaat mr. P. de Vos van AMS heeft de hotelgroep een vordering op De Vlieger inzake achterstallig onderhoud. En De Vlieger zou als verhuurder een bankgarantie willen hebben ,,waarop hij geen recht heeft''. Oskamp is verder bekend als curator van drie failliete bedrijven van Adam Curry. Hij is ook betrokken bij het faillissement van de Surinaamse luchtvaartmaatschappij Inter Tropical Aviation.