Katakofti

Als een Mokumse klezmerband en een Turks zigeunerhofje samen spelen, wat krijg je dan? Griekse rebetika, Nederlandstalige rap, Balkaneske dansmuziek in turbo-tempo en een heleboel improvisatie, zo blijkt uit de in Istanbul gemaakte cd Katakofti. Na Theo Loevendie met violist Ihsan Özgen en het Willem Breuker Kollektief met zangeres Sezen Aksu arrangeerde de Stichting Kulsan een nieuwe Turks-Nederlandse ontmoeting.

Het resultaat klinkt zo spontaan en vitaal dat de discussie over Turkije in Europa erdoor wordt gedegradeerd tot een achterhaalde zaak. Deze musici begrijpen elkaar, de Nederlandse accordeonist Theo van Tol, de Turkse hakkebordspeler Hicret Onat, de klarinettisten Janfie van Strien en Göksel Zurna en de rest. In totaal twaalf prima musici die precies weten wat het betekent om een ontspannen feestje te bouwen. Met daarbij impliciet de boodschap dat de tegenstelling tussen Oost en West vooral een kwestie van windrichting is. Het zwierige Soski met een luit-solo van Mehmet Yerkabartan en een tekst van percussionist Alec Kopyt klinkt zo grenzenloos ontspannen dat je het als Euro-volkslied zou wensen.

De Amsterdam Klezmer Band and The Galata Gypsy Band: Katakofti (Kalan 285). Distr. Choice Music.

    • Frans van Leeuwen