Johan Heesters morgen 100 jaar

De acteur en operettezanger Johan Heesters viert morgen zijn honderdste verjaardag met een privé-feest voor honderd genodigden. Vanavond zendt Duitsland 1 al een groot tv-gala uit, waarin de jarige anderhalf uur lang wordt gehuldigd door een groot aantal collega's.

Zelf zingt hij in die uitzending zijn huidige lijflied Ich bin Gott sei dank nicht mehr jung. Ook vertoont de Duitse televisie de komende dagen diverse speelfilms die Heesters in de jaren veertig en vijftig maakte, en twee documentaires die aan hem zijn gewijd.

,,Ik hoop dat ik nog een paar jaar mag leven,'' zei Heesters vorige week in het weekblad Bunte. Zaterdag, de dag na zijn verjaardag, is hij te gast in de populaire spelshow Wetten dass. Voorts wil hij volgend jaar een korte Duitse tournee maken met Heesters, einde musikalische Hommage, een voorstelling die hij dit najaar ruim zeven weken lang speelde in Stuttgart.

Een smet op de mijlpaal die Heesters bereikt, is het feit dat zijn banden met Nederland nooit meer zijn hersteld sinds zijn comeback met The Sound of Music in 1964 mislukte. Hem werd verweten dat hij een anti-nazi speelde, terwijl hij zelf voor de nazi-top optrad en tot de favorieten van Adolf Hitler behoorde.