IMF dreigt met uitstoten Zimbabwe

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een eerste stap gezet om Zimbabwe uit zijn gelederen te stoten. Het fonds heeft het Afrikaanse land de wacht aangezegd, omdat het blijft weigeren met de organisatie samen te werken.

Het voornemen betekent niet direct dat Zimbabwe nu meteen aan zijn lot wordt overgelaten. Als het land geen beterschap belooft, gaat dat wel gebeuren, zo blijkt uit een verklaring die het IMF woensdag heeft verspreid. Mocht de uitsluiting een feit worden dan zal het land nog meer problemen krijgen om buitenlandse investeringen aan te trekken. Bijna de helft van de 12 miljoen Zimbabweanen lijdt honger.

Zimbabwe heeft bij het fonds een schuld van 273 miljoen dollar uitstaan. Sinds februari 2001 heeft het land een betalingsachterstand. De organisatie zegt het te betreuren dat Zimbabwe weinig doet om de belabberde economische situatie te verbeteren.

Onder het bewind van president Mugabe is het de afgelopen jaren met Zimbabwe bergafwaarts gegaan. Omstreden landhervormingen hebben in combinatie met droogte bij een groot deel van de bevolking voedseltekorten veroorzaakt.

In vier jaar tijd kromp de economie liefst 40 procent. De inflatie is opgelopen tot ruim 500 procent. De werkloosheid en armoede blijven toenemen. Een ander groot probleem is het grote aantal mensen met aids.

Het IMF wijst er in zijn verklaring op dat Zimbabwe de regels van het IMF al langer aan zijn laars lapt. Om die reden besloot het fonds twee jaar geleden al dat Zimbabwe geen beroep meer mocht doen op zijn algemene middelen.