Hoofdredactie RTV Rijnmond op non-actief

De hoofdredactie van RTV Rijnmond is gisteren op non-actief gesteld. Dit is gebeurd nadat eerder deze week uit onderzoek door de Provincie Zuid-Holland bleek dat de regionale omroepen RTV West en RTV Rijnmond zo goed als failliet zijn. Het algemeen bestuur van RTV Rijnmond is van mening dat de huidige hoofdredacteuren L. Borst (radio) en C. van der Wel (tv) niet langer in hun functie kunnen worden gehandhaafd.

Directeur van RTV Rijnmond, E. Wehrmeijer, zegt dat de hoofdredacteuren ,,beiden vechtend voor eigen winkel'' er voor zorgden dat het hele bedrijf ten gronde ging. De integratie van de twee omroepen is daarom het hoofdonderdeel van de sanering bij RTV Rijnmond. Wehrmeijer gaat die integratie ,,met kracht aanpakken'', zo kondigt hij aan.

De kwaliteiten van Van der Wel op het gebied van acquisitie en uitvoering van speciale programmeringsprojecten bij de omroep werden in het rapport van de provincie geprezen. ,,Hij heeft het voortreffelijk gedaan'', zegt Wehrmeijer. Daarom werd besloten om Van der Wel te benoemen tot adjunct-directeur programmazaken. Borst wordt ontslagen.

Het onderzoeksrapport geeft aan dat de financiële positie van RTV West slechter is dan die van RTV Rijnmond. RTV West-directeur H. Binnendijk zegt dat voorlopig geen extra ontslagen nodig zijn. ,,Wij hebben zes weken geleden al 42 mensen ontslag aangezegd. Natuurlijk kijken wij wel naar wie welke rol heeft gespeeld in onze tragedie.'' De hoofdredacteur van RTV West, R. Fresen, ,,beraadt zich op zijn positie'', zegt Binnendijk.

De financiële positie van regionale omroepen is volgens G. Schuiteman, directeur van de Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking (Roos), ,,nooit erg sterk geweest''. Toch bestempelt Schuiteman de dreigende faillissementen in Zuid-Holland als ,,uitzonderlijk'' en kwam het nieuws over de beide omroepen voor hem ,,als donderslag bij heldere hemel''. Bij Roos, die de belangen van de dertien publieke regionale omroepen in Nederland behartigt, zijn echter nog geen signalen binnengekomen dat andere regionale omroepen ook failliet dreigen te gaan. ,,Maar het is wel een wijze les voor iedereen'', aldus Schuiteman.