Het Beeld

Twee lullige verhalen vallen op in de serieuze en de lichtere nieuwsrubrieken van gisteravond. Burgemeester Deetman is boos op de supporters van ADO Den Haag, omdat hij met een van hen voor een foto poseerde, zonder op te merken dat de man zijn geslachtsdeel uit de broek liet hangen. Nu wil de burgemeester een aanklacht indienen wegens belediging.

De andere penis in het nieuws behoorde toe aan een Berlijnse computerexpert die er altijd van gedroomd had door een ander opgegeten te worden. Een kannibaal, die ook al met computers werkte, staat nu terecht in Kassel, omdat hij het slachtoffer op diens verzoek gedood heeft, nadat ze samen zijn lid hadden opgepeuzeld. De rest van het stoffelijk overschot werd in de vriezer bewaard; de verdachte zou in totaal zo'n twintig kilo hebben verorberd. Kannibalisme mag dan volgens Freud naast incest het enige universele taboe zijn, er bestaat in Duitsland geen wetsartikel over.

Interessante kwesties, zowel juridisch als qua openbaarmaking. Het is allemaal de schuld van het internet. De Haagse foto werd via websites verspreid. In de rubriek `Koffiedik kijken' van VARA Laat werd aan gast Maarten van Rossem gevraagd te voorspellen of minstens een dagblad de zojuist op het tv-scherm vertoonde foto zou durven publiceren. Hij dacht van wel. Als de redactie naar het drie kwartier eerder begonnen Barend & Van Dorp had kunnen kijken, zou zij hebben gezien dat de foto gistermiddag al in Het Parool stond. Hoe laat wordt VARA Laat eigenlijk opgenomen?

De vraag is ook hoe lang ons de homevideo's van de Kasselse kannibaal bespaard zullen blijven. Hij zou het samenzijn met, de castratie, de doding en de consumptie van zijn gelegenheidspartner nauwgezet hebben gedocumenteerd, al was het maar om aan te tonen dat het een barmhartige daad betrof. Volgens de smulpaap zijn er op het internet alleen al in Duitsland honderden mensen te vinden die graag opgegeten zouden willen worden. Op gespecialiseerde gay cannibal sites zoeken ze contact met kannibalen.

Ligt hier wel een taak voor de overheid? RTL Nieuws vertoonde al straatinterviews met Duitsers die menen dat `het monster' van Kassel nooit meer vrij mag komen. Maar waarom zouden ze hem zo vrezen? Op ieder potje past een dekseltje. Het vrijgeven van de tapes van het banket, dat zou me te ver gaan, al ken ik minstens twee Nederlandse zenders die ze graag zouden vertonen.

Gruwelijk verval van normen en waarden is intussen dat het NOS Journaal van 10 uur met de titel `proces tegen kanibaal' kwam. Ooit stonden zowel journaal als de door alle publieke omroepen ingezette vertaalafdeling van de NOS garant voor correcte spelling, net zoals de meeste dagbladen. Tegenwoordig moet je blij zijn als de meeste woorden goed geschreven worden. Gisteren wilde Brenda in Six Feet Under (NPS) volgens de vertaler `grenzen overschreiden' en moest David een video van The Great Return met Steve McQueen terugbrengen ('he had to return a tape of The Great Escape'). Return of escape, het is hoe dan ook de schuld van de computer.

    • Hans Beerekamp