Hertha BSC ontslaat coach Huub Stevens

De Nederlandse trainer Huub Stevens van Hertha BSC is vanmiddag ontslagen door de leiding van de Duitse voetbalclub. Hertha verloor gisteren in Bremen met 6-1 van Werder voor de Duitse beker.

Op een persconferentie in Berlijn maakte de clubleiding vanmiddag het ontslag van Stevens bekend. De Limburger, die volgens de officiële lezing in vriendschappelijk overleg is weggegaan, lag in oktober ook onder vuur en kreeg toen van manager Dieter Hoeness een laatste kans. Hij moest met Hertha twee opeenvolgende uitduels winnen van Hansa Rostock om ontslag te voorkomen.

Stevens overleefde het ultimatum van de clubleiding na twee zwaarbevochten zeges bij Rostock. Hij liep toen wel een afkoopsom mis van een miljoen euro, die hij bij ontslag zou hebben gekregen. Stevens verdiende bij Hertha naar verluidt een salaris van twee miljoen euro en was daarmee de best betaalde coach in de Bundesliga.

Stevens was bezig aan zijn tweede seizoen bij Hertha. Vorig jaar speeljaar voldeed hij aan de verwachtingen met een vijfde plaats. Dit seizoen behaalde hij slechte resultaten. Hij werd elke thuiswedstrijd uitgefloten door het Berlijnse voetbalpubliek. De spandoeken met `Stevens raus' werden om de veertien dagen ontvouwd in het olympisch stadion van Berlijn. Stevens zei niet te willen wijken voor de druk. De aanhoudende kritiek in de sensatiekrant Bild bracht hem naar eigen zeggen ook niet uit zijn evenwicht.

Hertha probeert al jaren aansluiting te vinden bij topclubs als Bayern München, Borussia Dortmund en Bayer Leverkusen. De club uit de Duitse hoofdstad investeerde in dure spelers en hoopte met Stevens het tij te keren. Hertha bezet nu de voorlaatste plaats in de competitie en werd gisteravond door Werder uitgeschakeld voor de beker.

Oud-international Stevens speelde als verdediger in de jaren zeventig en tachtig onder meer voor PSV. Hij was later als trainer succesvol bij onder meer Roda JC en Schalke 04. Met de Duitse volksclub won hij in 1997 de UEFA Cup en eindigde hij twee keer als tweede in de Bundesliga. Stevens verhuisde in de zomer van 2002 van Gelsenkirchen naar Berlijn, waar hij een contract tot 2005 tekende.