Groninger koek uit Friesland

Groninger koek die straks in Friesland wordt gefabriceerd? Het lijkt op vloeken in de kerk. Onmogelijk, oordeelt ook de Groningse statenfractie van de VVD. Maar gisteren werd bekend dat koekfabriek Klinkhamer in het Groningse Uithuizen augustus volgend jaar zijn deuren sluit. Het bedrijf is van plan de koekproductie te verplaatsen naar het Friese Sintjohannesga, waar Wieger Ketellapper is gevestigd. Beide fabrieken zijn onderdeel van Koninklijke Peijnenburg's Koekfabrieken in Geldrop.

De Groningse fabriek (35 werknemers) moet gedwongen zijn deuren sluiten, omdat het bedrijf voor overlast zou zorgen. Ook is er geen ruimte is voor uitbreiding.

Fractievoorzitter Joop Boertjens van de Groningse VVD-statenfractie heeft vandaag vragen gesteld aan het college van Gedeputteerde Staten. ,,Groningse koek moet in Groningen worden gemaakt en niet in Friesland'', vindt hij. Hij wijst op Europese regelgeving die zou voorschrijven dat regionale producten ook daadwerkelijk in de regio moeten worden geproduceerd.

De VVD-parlementariër Jan Mulder steunt het voorstel van zijn Groningse partijgenoten. Boertjens vraagt het college stappen te ondernemen tegen het verdwijnen van de Groningse koekfabriek. Een woordvoerster van Koninklijke Peijnenburg stelt in een reactie dat Groningse kruidkoek niet per se in Groningen zelf hoeft te worden gemaakt.

,,Je moet het vergelijken met Edammer of Goudse kaas. Die worden toch ook niet alleen in Edam en Gouda gemaakt?'' De VVD ondersteunt zijn verzoek aan het college met een Sinterklaasgedicht. Daarin staat onder meer: ,,Het kin hoast nait dat Grunniger kouk nog smoakt, as men 't bie Wieger Ketellapper in Sintjohannesga moakt.'' Bij Klinkhamer worden dagelijks ongeveer 40.000 koeken gefabriceerd.