Genetisch gewijzigde vis straks te koop in VS

Vanaf begin januari is in dierenwinkels in de Verenigde Staten een genetisch gewijzigd zebravisje te koop, dat door toevoeging van extra genen rood of groen fluoresceert. Het opgloeiende visje, de GloFish genaamd, zou daarmee het eerste genetisch gemanipuleerde huisdier zijn.

De visjes zijn gemaakt door een groep biologen uit Singapore onder leiding van Zhiyuan Gong van de National University of Singapore. Ze voorzagen zebravissen van een groen fluorescerend gen van een kwal en een rood fluorescerend gen uit een zee-anemoon. Kruising van beide leverde een oranje variant op. Mocht een gloeivisje door de wc gespoeld worden, dan zal het geen plaag worden in de natuur, zo verzekert de handelaar op zijn website. Als tropische vis kan het niet tegen lage temperaturen.

In de Nederlandse Welzijns- en Gezondheidswet voor Dieren is het creëren van transgene dieren verboden als er geen dringende noodzaak voor is. De wet regelt echter niets over de import van transgene dieren. Wel zou bij een eventuele marktintroductie in Nederland een milieuvergunning moeten worden aangevraagd.

De Cogem, het adviesorgaan dat de milieuveiligheid van genetisch gewijzigde organismen beoordeelt, bracht deze zomer een `signalering' uit aan staatsecretaris Van Geel (Milieu) over de lichtgevende visjes en concludeerde op grond van schaars beschikbare informatie dat er geen direct milieuprobleem in Nederland zou ontstaan. Het adviesorgaan vraagt zich wel af of het genetisch modificeren van vissen ter vermaak van de mens ethisch en maatschappelijk gewenst is. Volgens Cogem-voorzitter, de hoogleraar Kees Zoeteman, is die afweging echter aan de politiek. Hij vraagt zich af: ,,Als we dit zouden toelaten, waar is dan het einde?''