Geheim bezoek Bush toch niet bijna verklapt

De Amerkaanse regering heeft opnieuw een correctie aangebracht op een verhaal over een van de presidentiële stunts om meer steun te verwerven voor de Amerikaanse campagne in Irak. Gisteren moest het Witte Huis erkennen dat er geen direct contact is geweest tussen een toestel van British Airways (BA) en Air Force One, het presidentiële toestel, toen dat met president Bush aan boord op weg was naar Irak.

Perschef Dan Bartlett vertelde meereizende journalisten tijdens die aanvankelijk geheim gehouden missie, dat een nietsvermoedende Britse piloot het verrassingsbezoek aan Amerikaanse troepen in Irak bijna had verraden toen hij naar het toestel had geïnformeerd. De Amerikaanse gezagvoerder zou de Britse piloot met een kluitje in het riet hebben gestuurd. Maar BA bleek het verhaal niet te kunnen bevestigen. Het Witte Huis heeft nu gezegd dat de conversatie wel heeft plaatsgehad, maar tussen de piloot en de verkeersleiding in Londen. Ook die uitleg kon BA niet bevestigen.

Het zorgvuldig geregisseerde bliksembezoek van Bush aan de Amerikaanse basis in Bagdad, vorige week tijdens Thanksgiving, kreeg wereldwijd veel publiciteit. Maar critici hebben het bezoek gehekeld als een propagandastunt. Ook de bestuursraad in Irak was niet onder de indruk omdat Bush zijn kortstondige bezoek beperkt hield tot de Amerikaanse basis.

Het Witte Huis heeft eerdere publiciteitsstunts van Bush moeten corrigeren. Zo erkenden woordvoerders in oktober nog dat het spandoek `Mission Accomplished' dat op het vliegdekschep werd gehangen vanwaar Bush in mei het einde van de gevechtshandelingen in Irak verklaarde, niet zoals eerder gemeld, door de bemanning zelf was opgehangen, maar door een team van Bush. Op het spandoek kwam veel kritiek omdat er geen sprake was van het einde van de vijandelijkheden in Irak. Nog altijd liggen Amerikaanse militairen in Irak vrijwel dagelijks onder vuur.