`Geen ingrijpen EU rond euro'

De opmars van de euro op de valutamarkt tegenover de dollar is vanmorgen gestuit door de bezorgdheid van handelaren dat de EU maatregelen onderzoekt om de vraag naar euro's af te remmen.

De markten reageerden daarmee op een arikel in de Britse krant The Daily Telegraph waarin werd gesteld dat de Europese Commissie de juridische basis onderzoekt voor het eventueel instellen van restricties op de instroom van buitenlands kapitaal, om zo een te grote koersstijging van de euro tegen te houden.

Het blijkt hier te gaan om een bijlage bij de vorige week verschenen The EU Economy: 2003 Review, dat de economische ramingen van de Europese Commissie bevat voor 2004 en 2005. In die bijlage wordt op pagina 241 onder meer gesteld: ,,Zouden extreem verstorende kapitaalbewegingen met derde landen de werking van de Economische en Monetaire Unie in gevaar brengen, dan verschaft artikel 59 (van het Verdrag van de Europese Gemeenschappen) de mogelijkheid tot het invoeren van restrictieve maatregelen voor een periode van niet langer dan zes maanden.''

Een woordvoerder van de Europese Commissie noemde in een reactie vanmorgen het artikel van de Britse krant `volkomen ongegrond'. ,,Het beleid inzake kapitaalbewegingen binnen Europa is zeer duidelijk, en er is geen intentie tot restricties op kapitaalsbewegingen, niet binnen Europa en niet buiten Europa,'' aldus de woordvoerder tegen het persbureau Reuters.

Ondanks de bezorgdheid van de markt om dit nieuws, bleef de euro hangen op een van de hoogste niveaus van deze week. De munt noteerde vandaag tegen het middaguur 1,2070 dollar. In Azië werd gisteravond de grens van 1,21 dollar gepasseerd op 1,2121 dollar. Nieuws dat de productiviteit in de Verenigde Staten in het derde kwartaal zeer fors steeg met 9,4 procent (kwartaalgroei geprojecteerd op jaarbasis) hield de opmars van de euro niet tegen. De euro reeg deze week koersrecords aaneen tegenover de Amerikaanse dollar, en bereikte daarmee zijn hoogste niveau sinds zijn introductie op een koers van ruim 1,17 dollar begin 1999. Europese aandelenmarkten zijn door de euro al enige tijd negatief gestemd.

Op de valutamarkt begon vandaag het wachten op de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers over de maand november, die morgenmiddag Europese tijd worden gepubliceerd. Gisteren gepubliceerd onderzoek naar de Amerikaanse dienstensector gaf aanwijzingen van een voortgaande banengroei in deze sector.