GALERIESELECTIE

PABLO PIJNAPPEL

Andrew Reid , de nieuwe film van de Braziliaans-Nederlandse kunstenaar Pablo Pijnappel, vertelt het onwaarschijnlijke en hilarische levensverhaal van Pijnappels stiefvader. De kern van de film wordt gevormd door telefoongesprekken van de kunstenaar met deze Andrew Reid. Daarnaast illustreert Pijnappel de levensgeschiedenis van zijn illustere stiefvader aan de hand van fragmenten uit filmklassiekers als Blow Up, Fitzcarraldo en Taxi Driver. De twee verhaallijnen versterken elkaar: naarmate het levensverhaal van Reid fantastischer wordt, begint hij ook aan de telefoon steeds inconsequenter te klinken.

Andrew Reid, een film van Pablo Pijnappel. Gal. Fons Welters, Bloemstr 140, A'dam. T/m 17 jan, di t/m za 13-18u.

MICHIEL SCHIERBEEK

De nieuwe sculpturen die Michiel Schierbeek in de Wetering Galerie laat zien, gaan over richting en beweging. Cirkels en ellipsen van glas draaien als transparante planeten in een denkbeeldige baan. Ook liet de beeldhouwer zich inspireren door stedebouwkundige ruimtes. Zo zijn in sommige beelden geabstraheerde stadsplattegronden en vormen als rotondes te herkennen.

Nieuwe beelden van Michiel Schierbeek. Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam. T/m 20 dec, wo t/m za 12u30-17u30.

NAT

De groepstentoonstelling Nat in de Haagse galerie Move laat het werk zien van zestien kunstenaars die zich met het thema erotiek bezighouden. Bas Meerman toont er zijn onverbloemde homo-erotische schilderijen, Geert Mul maakte een multimedia installatie met pornografische beelden die hij op het internet vond, Ineke Kaagman ontwierp stoute kleding voor vrouwen en Peter van Straaten droeg een nog onbekende serie erotische tekeningen aan. Ook Joep van Lieshout, Arnold Mosselman, Dean Adams en Hester Blankestijn leveren bijdragen.

Nat, een groepstentoonstelling over erotiek. Galerie Move, Gedempte Burgwal 61, Den Haag. 6 dec t/m 31 jan, do t/m za 12-18u.

JAN VAN MUNSTER

De werking van energetische processen vormt al meer dan veertig jaar het hoofdthema in het oeuvre van beeldhouwer Jan van Munster. Bekend zijn zijn ijssculpturen: vormen van koper of metaal die, doordat ze gekoeld worden met een compressor, bedekt zijn met een hagelwit laagje ijskristallen. Zo wordt in de installatie Tears from Heaven de aanwezige luchtvochtigheid opgevangen door hangende staven. Het smeltwater dat van de staven druppelt, kan vervolgens door het publiek gedronken worden. In Galerie In Vorm toont Van Munster naast een selectie van ijssculpturen ook enkele lichtbeelden. In deze zogenoemde Brainwaves vangt de kunstenaar ongrijpbare gedachten in neonlampen.

Beelden van Jan van Munster. Galerie In Vorm, Schrijversstraat 7, Dordrecht. 7 dec t/m 1 maart, za t/m ma 12-17u.

POST-ST. JOOST

Op de tentoonstelling Post-St. Joost wordt het werk getoond van drie fotografen die onlangs afstudeerden aan de vervolgopleiding fotografie van de St. Joost Academie in Breda. Angelika Barz fotografeerde Duitse grensplaatsen, Dorothée Meyer maakte voor haar serie `berglandschappen' opnames van ogenschijnlijk ongerepte natuur in Nederland. Sander Smits, tenslotte, toont portretten van jonge mensen op plekken waar zij zich op hun gemak voelen, b.v. in een club, kerk of bij een vereniging.

Post-St. Joost, foto's van Angelika Barz, Dorothée Meyer en Sander Smits. MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, R'dam. T/m 21 dec, wo t/m zo 13-18u.

EN VERDER

Schilderijen van Patricia Spoelder t/m 20 dec in Galerie Van Wijngaarden Hakkens, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam; nieuw werk van Dieuwke Spaans en Jonas Ohlsson t/m 20 dec in Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam; aquarellen en schilderijen van Thomas Huber t/m 20 dec in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, A'dam; schilderijen van Douglas Pérez Castro t/m 13 dec in Galerie Metis-_nl, Lijnbaansgracht 316, A'dam; tekeningen en schilderijen van Kati Barath en C.A. Wertheim t/m 28 dec in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam; tekeningen van Manon Bovenkerk t/m 21 dec bij Gil & Moti homegallery, Witte de Withstraat 44A, R'dam.