EN WAT DOEN DE KINDEREN

Een paleis fantaseren

In Museum Kempenland in Eindhoven is tot en met 11 januari een sprookjesachtig fantasiepaleis te zien van drie meter breed, drie meter diep en anderhalve meter hoog. Het is gemaakt door de Eindhovense kunstenaar Cornelis le Mair. Hij heeft er drieënhalf jaar aan gewerkt. Ter gelegenheid hiervan organiseert het museum een tekenwedstrijd voor kinderen en groepen van de basisschool. De bedoeling is een eigen fantasiepaleis te tekenen, schilderen of bij elkaar te knippen, plakken en knutselen. T/m 19 december kan je werk worden opgestuurd naar het museum, of 's middags (niet op maandag) aan de balie afgegeven. De mooiste inzendingen worden van 30 december tot en met 11 januari tentoongesteld. Op die dag zijn de prijsuitreikingen.

Museum Kempenland, St.Antoniusstraat 5-7 Eindhoven, di-zo 13-17u (kinderen onder begeleiding van volwassene gratis). Tel. 040 2529093, www.museumkempenland.nl

Griezelen met heksen

Het Stedelijk Museum Kampen houdt een tentoonstelling over heksen en alles wat daarmee te maken heeft. Het is een eigenlijk een tentoonstelling voor volwassen mensen, maar kinderen kunnen er ook terecht. Een kijkwijzer met de naam `heksje' leidt hen rond. Er is een echte heksenhut en op woensdagmiddag en zaterdag kan tegen betaling van één euro een kunstwerk worden gemaakt.

De kinderkunstwerken worden in een gouden lijst tot en met 30 december in het museum tentoongesteld.

Stedelijk Museum Kampen, Oudestraat 158, Kampen. Tentoonstelling Heksen! t/m 30 dec, di-za 11-17u. Tel. 038 3317361

Kinderfilms bekijken

De Kijkdoos van Opa Paté is de titel van een familievoorstelling met theater, muziek en (stille) kinderfilms. Vroeger organiseerde opa Paté zelf die voorstellingen. Maar hij is overleden en nu hebben zijn kleinzoons Anton en Yvo Paté het van hem overgenomen. Ze vertonen films waarvan opa dacht dat hij ze kwijt was. Het zijn filmpjes uit opa's jeugd, met aangeklede beesten, grappige gebeurtenissen en spannende momenten. Anton Groothuis vertelt erbij en Yvo Verschoor begeleidt ze op de piano. De voorstelling duurt een uur en is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Deze maand zijn de films in verschillende Brabantse theaters te zien.

De Kijkdoos van Opa Paté. 7 dec 14u Filmtheater Fidei et Arti, Oudenbosch; 17 dec 14u Filmtheater de Bussel, Oosterhout; 21 dec 14u Filmhuis Helmond; 22 dec 14u30 Chassé Cinema, Breda; 28 dec 15u Filmfoyer Tilburg; 4 jan 15u Plaza Futura, Eindhoven. Inl. www.brabantfilm.nl

Nijlpaardje bewonderen

In Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is een dwergnijlpaardje geboren. Het heet Simon. Een volwassen dwergnijlpaard is al klein ten opzichte van zijn grote broers, dus baby Simon is helemaal een klein frummeltje, ongeveer zo groot als een hond. Dwergnijlpaarden zijn zeldzamer dan gewone nijlpaarden en worden meer bedreigd. Ze brengen minder tijd in het water door en verschuilen zich in dicht struikgewas. Het Oceanium van Blijdorp heeft nog een bijzondere geboorte gevierd: van een koningspinguïnkuiken. Het moet een heel leuk beestje zijn, want de damespinguïns verdringen zich om de baby van de ouders te kunnen afpakken. Eén keer is dat al gelukt. De diergaarde heeft toen ingegrepen en het kuiken op een beschermd plekje bij zijn vader ondergebracht. Het eerste pinguïnkuiken dat enkele weken geleden geboren werd gaat al helemaal zijn eigen gang, om te voorkomen dat hij per ongeluk in het water wandelt verhuist hij binnenkort naar de aangrenzende crèche.

Diergaarde Blijdorp, Blijdorplaan 8, Rotterdam. Open in de winter dag. 9-17u; zo, feestdgn en schoolvakanties tot 18u; 5 en 31 dec tot 17u. Tel 010 4431431, www.diergaardeblijdorp.nl

Beesten tekenen

Aboriginals is de naam voor de oorspronkelijke bewoners van Australië. De aboriginals geloven dat de geesten van hun voorouders huizen in de dieren van hun land. Daarom zijn dieren belangrijk voor hen en beelden hun kunstenaars vaak dieren uit. De tentoonstelling Geestige beesten in het Aboriginal Art Museum in Utrecht is gemaakt om kinderen van 6 tot 10 jaar, maar ook ouderen, kennis te laten maken met de aboriginal kunst. Er zijn onder meer schilderijen en houten beelden te zien die Australische dieren voorstellen die leven in het water, op het land of in de lucht. Typische Australische dieren zijn emoes en kangoeroes. In de `huiskamer' kunnen kinderen zelf aan de slag en tekenen, boeken lezen of een film over aboriginal kunst bekijken.

Geestige beesten. Aboriginal Art Museum, Oudegracht 176, Utrecht. T/m 29 aug 2004, di-vr 10-17u, za en zo 11-17u. Toegang volw €8, kinderen 4 t/m 12 jaar €5. Voor groepen kinderen kan een rondleiding worden verzorgd. Inl. 030 2380100, www.aamu.nl

Video maken

Boekhandel Broese in Utrecht bestaat al 250 jaar. Dat wordt gevierd met een week vol feestelijkheden, waarin ook gedacht is aan de kinderen. Op woensdag 10 december is er een kinderprogramma dat gaat over Het Klokhuis, het jeugdprogramma op tv van de NPS. Je leert er hoe het er achter de schermen aan toegaat . Het Klokhuis heeft kort geleden ook een boek daarover uitgegeven.

Boekhandel Broese, Stadhuisbrug 5, Utrecht. Feestweek 7 t/m 14 december. Kinderprogramma 10 dec 15u. Tel. 030 2335200.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen kan ook: agenda@nrc.nl