EN VERDER

Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam is dit weekeinde voor het laatst in zijn oude glorie - gratis - te zien. Daarna gaan de poorten vierenhalf jaar dicht voor een grootschalige verbouwing, al zullen wel de 17de-eeuwse topstukken vanaf 20 december te bezichtigen zijn in de Philipsvleugel. Op 6 en 7 december vertellen bekende Nederlanders bij kunstwerken, er zijn rondleidingen, muziek en een boekenmarkt.

Rijksmuseum, Stadhouderskade, Amsterdam, 10-17u, Gehele museum gesloten van 8 t/m 19 dec (beh. blbliotheek en prentenkabinet. Inf. 020 6747047, www.rijksmusseum.nl

Aristocratie

Op 10 en 11 december veilt Christie's Amsterdam talloze kunst- en gebruiksvoorwerpen afkomstig van adellijke huizen. De bijna 900 kavels komen uit meer dan 20 verschillende Europese adellijke families met landgoederen in Duitsland, Oostenrijk, België, Nederland en Engeland. Graven, baronnen, prinsen en koningen hebben op de meubels gezeten, in de bedden geslapen en van de serviezen gegeten. Vele objecten zijn eeuwenlang in familiebezit geweest.

Christie's, Cornelis Schuystraat 57, Amsterdam. Veiling: 10 en 11 dec, 10u30 en 14u., kijkdagen: 6, 7 en 8 dec 10-17u, 9 dec 10-16u. Tel. 020-5755258, www.christies.com

Collecties van naam

Ook Sotheby's Amsterdam heeft de hand weten te leggen op veertien Europese collecties van schilderijen, meubelen en tapijten, daterend van de 12de tot en met de 20ste eeuw. Op de driedaagse veiling komen collecties aan bod van beroemde eigenaars als Rainer Barzel, de Duitse CDU-politicus, en Walther May uit Keulen, binnenhuisarchitect van koningen en keizers. Van bijzonder belang zijn de originele meubelen en kunstvoorwerpen van het in de jaren '80 afgebroken Château Miramar in Nice en de kunst en het antiek van Palasthotel Breidenbacher Hof in Düsseldorf, het eerste Grand Hotel van Duitsland.

Sotheby's, De Boelelaan 30, Amsterdam. Veiling: 16, 17 en 18 dec, vanaf 10u30. Kijkdagen: 12, 13 en 14 dec, dag 10-17u. Inl. 020 5502200, www.sothebys.com

Grachtenwandeling

In en rond de oude stadskern van Groningen staan veel in historisch en architectonisch opzicht interessante gebouwen. Onder leiding van een gids wordt hier in de winter op elke eerste zondag van de maand een ongeveer drie uur durende rondleiding georganiseerd. Deze leidt onder meer langs ontwerpen van Berlage en Koolhaas en het woonhuis van Willem Frederik Hermans.

7 dec, 13u30 hoofdingang Groninger Museum. Vtv res. bij HBA, tel. 050 309 0757 of grachtenwandeling@burohba.nl. Inf. www.grachtenwandeling.nl