Duitsland

Gefilmde engelen

Ze zijn de mooiste wezens van het witte doek, grensgangers tussen hemel en aarde: aan engelen in de film wijdt het Berlijnse Filmmuseum de tentoonstelling Flügelschlag. Rekwisieten uit Wim Wenders' klassieker Der Himmel über Berlin (1987) kun je er evengoed bewonderen als een klankinstallatie die je het gevoel moet geven de hemelse klokken te horen. In filmfragmenten wordt een typologie ontvouwen: van de beschermengel, die levens redt, tot en met de doodsengel, die puur en alleen verderf brengt. Steeds wordt de engel gedefinieerd als een specifiek filmisch wezen, want net als de camera kent het geen grenzen, dringt het door deuren en muren en kan het alles horen en zien.

Potsdamer Str. 2, Berlijn. T/m 12 april, di-zo 10-18u, do tot 20u. Inl: 0049-30300903 of www.filmmuseum-berlin.de

Romeinse beesten

Alle meine Tiere, zo heet een tentoonstelling in Keulen voor kinderen en hun ouders over beesten in de oudheid. Al bij de Romeinen waren zij dagelijkse begeleiders van de mens. De Romeinse keizers beschikten over de luxe van dierentuinen en jachtterreinen, vogelhuizen en zeewatervijvers, waarin zeldzame dieren werden gehouden. In de arena was het een geliefd spektakel om leeuwen en beren op te jagen. En in de oorlog zette men ten minste paarden en soms zelfs olifanten in. Die dierenwereld vindt zijn weerslag in imposante kunstwerken, van mozaïeken en fresco's tot en met beeldjes en munten.

Römisch-Germanisches Nationalmuseum, Roncalliplatz 4, Keulen. T/m 11 jan, di-vr 10-17u, do tot 20u, za-zo va 11u. Inl: 0049-22122124438 of www.museenkoeln.de

En verder

Tanz der Vampire, cult-musical van Michael Kunze en Roman Polanski, vanaf 7 dec in Theater Neue Flora, Hamburg 0049 40431650; Eros van Pablo Picasso t/m 7 maart in Hessisches Landesmuseum, Darmstadt 0049 00496151165703