Duitse werkloosheid daalt verder

De werkloosheid in Duitsland is voor de derde achtereenvolgende maand in absolute aantallen gedaald. Volgens de Bundesanstalt für Arbeit, die de cijfers vandaag bekendmaakte, waren er in november 18.000 minder Duitsers werkloos dan in oktober, toen de werkloosheid met 12.000 daalde.

Sinds mei is de Duitse werkloosheid met 75.000 gedaald. Dat is gemiddeld met 10.000 per maand (gecorrigeerd voor seizoensinvloeden). De daling in november met 18.000 wijst dus op een versnelling en is ook meer dan de daling met 6.000 die persbureau Reuters had voorzien op basis van inzichten van economen.

Volgens directeur Florian Gerster komt de daling van de werkloosheid door het nieuwe arbeidsmarktbeleid van de Duitse regering, waarbij een groter beroep wordt gedaan op eigen initiatief van de werkloze. Impulsen zoals het aantrekken van de wereldeconomie hebben wel de Duitse economie, maar nog niet de Duitse arbeidsmarkt bereikt, zei hij.

In het westen van Duitsland nam de werkloosheid in november met 10.000 af en in het oosten met 8.000. In totaal waren er 4,4 miljoen Duitsers werkloos, dat is 10,5 procent van de beroepsbevolking, een percentage dat al maandenlang hoog blijft. Volgens de criteria van de EU staat dit cijfer op 9,3, ook al maanden op hetzelfde niveau.