Derde nederlaag voor hockeysters

Het toernooi om de Champions Trophy in Sydney verloopt teleurstellend voor de Nederlandse hockeysters. Vanmorgen verloor de Europese kampioen voor de derde keer in vier groepsduels. Engeland won met 1-0 door een treffer van Walsh.

Nederland maakt nu geen kans meer op de finaleplaats. Een bronzen medaille is het hoogst haalbare. De ploeg van bondscoach Marc Lammers kan zaterdag nog iets goedmaken in de laatste groepswedstrijd tegen Argentinië. Nederland verloor eerder met 1-0 van China en met 2-1 van gastland Australië. Tegen Zuid-Korea volgde herstel met een 4-3 zege.

De verrichtingen in Australië staan in schril contrast met het Europees kampioenschap van afgelopen najaar in Barcelona. Toen wonnen de Nederlandse vrouwen met overmacht de titel. ,,Maar dit zijn tegenstanders van mondiaal topniveau'', verklaarde assistent-bondscoach Carel van der Staak. ,,In Barcelona troffen we voor de halve finales veel tegenstanders van het tweede garnituur.''

Tegen Engeland domineerde Nederland in de eerste helft, zonder dat het de kansen benutte. De Britse doelvrouw Carolyn Reid bleek moeilijk te passeren. Haar mooiste redding verrichtte ze bij een tip-in van Macha van der Vaart. Nederland kreeg ook zes strafcorners, die niet werden benut. De Engelsen benutten hun derde corner.

Van der Staak: ,,We speelden voor rust aardig. Er ging nog een bal op de paal, maar langzamerhand zakten we weg. Na rust benaderden we het spel van de eerste helft niet meer en zag je de spirit uit de ploeg gaan. Dit is heel teleurstellend.''

Nederland mist in Sydney verdedigster Minke Booij, die net als landgenote Mijntje Donners genomineerd is voor de titel `beste hockeyster van de wereld'. Van der Staak: ,,Natuurlijk missen we Booij, maar we hebben daarvoor ook maatregelen getroffen. Wij zijn rechtstreeks uit de competitie in het vliegtuig naar Australië gestapt. De voorbereiding is allerminst ideaal.''

China won vanmorgen met 2-0 van Zuid-Korea. China gaat aan de leiding met tien punten uit vier duels. Argentinië en Australië speelden vanmiddag met 1-1 gelijk tegen elkaar. Argentinië is tweede met acht punten, Australië derde met zeven punten.