Beurs schudt daling Elsevier af

Uitgever Reed Elsevier was vanmorgen op het Damrak de gebeten hond. De koers van het aandeel daalde met ruim 4 procent, tot net onder de 10 euro. De handelaren deden de stukken van de hand, nadat het Brits-Nederlandse bedrijf zijn winstverwachting voor 2004 had verlaagd. De uitgever voorziet vooralsnog geen snel herstel voor de divisie onderwijspublicaties in de Verenigde Staten.

Desondanks wist de AEX-index zich, na lagere openingsstanden, te handhaven. Tegen het middaguur noteerde de index 339,1 punten. Reed Elsevier trok Wolters Kluwer mee omlaag, dat een daling van 1,9 procent incasseerde.

Het handelshuis Hagemeyer bleef winst boeken. Ditmaal werd het aandeel 3 procent duurder op 2,80 euro. Het fonds profiteerde nog van de berichten van woensdag dat ABN Amro het noodlijdende bedrijf te hulp is geschoten door een lening over te nemen.

In Parijs daalde de CAC-index licht met 0,1 procent, maar de DAX-index in Frankfurt kwam tegen het eind van de ochtend in het groen. De beurs in Frankfurt kreeg een stimulans van de autosector. DaimlerChrysler won 4 procent en Volkswagen 2,2 procent. De automobielmakers doen het goed. Ze liften mee op hogere verkoopcijfers uit de Verenigde Staten. De FTSE-index van de beurs in Londen noteerde een verlies van 0,3 procent. Op de valutamarkt noteerde de euro met 1,2075 dollar net iets onder het slot van gisteren. Geruchten dat de Europese Commssie onderzoek zou doen naar de mogelijkheid kapitaalsrestricties in te voeren als de euro te snel stijgt, werden in Brussel fel ontkend.

De belangrijkste graadmeter van de beurs in Tokio is hoger gesloten. De Nikkei-index kwam uit op 10.429,99 punten. Dat is 103,6 punten ofwel 1 procent hoger dan de slotstand van gisteren. Elders in het Verre Oosten klonken tegenstrijdige geluiden. Zo kwam in Sydney de All Ordinaries-index met een stijging van 0,4 procent uit op de hoogste stand in een maand tijd.

In Hongkong kromp de Hang Seng-index iets, 0,2 procent. Ook de beurs in Seoul boekte een klein verlies. Dat was vooral te wijten aan het besluit van de regering de elektriciteitsprijzen niet te verhogen. Dat gaat ten koste van de winst van het Zuid-Koreaanse stroombedrijf Korea Electric. Deze zwaargewicht in de Kospi-index verloor ruim 4 procent.