Berenleed in Japanse reservaten

Bruine beren in het Noboribetsu berenpark op het noordelijke Japanse eiland Hokkaido bedelen om voedsel. Het park, dat jaarlijks 400.000 bezoekers trekt, is een van de acht Japanse berenparken waar in totaal meer dan duizend beren worden gehouden.

Maar op de parken bestaat veel kritiek. Libearty, van de in Londen gevestigde World Society for the Protection of Animals, heeft de afgelopen jaren gegevens gepubliceerd over de omstreden parken, recentelijk in een nieuw rapport. Volgens de organisatie worden de beren in Noboribetsu opzettelijk uitgehongerd opdat het publiek meer actie krijgt te zien. De beren zouden zo hongerig worden gehouden dat ze vechten om ieder stukje voedsel dat hun wordt toegeworpen. Daarbij zouden ze elkaar regelmatig aanvallen. ,,Het Japanse publiek houdt zich niet bezig met het welzijn van dieren'', zegt Victor Watkins van Libearty tegenover de Britse pers. ,,Ze [de directie van de berenparken] zeggen gewoon, `als we de mensen niet toestaan voedsel toe te werpen dan gaan de beren liggen luieren en wie wil er nu kijken naar slapende beren?'''

Noboribetsu, dat in 1958 werd geopend, was ooit een natuurlijk reservaat, maar werd gaandeweg om praktische redenen met beton geplaveid. Tot 1991 werden er ook beren gefokt voor de vleesindustrie. Een rapport van Libearty maakte daar een einde aan.

In Japan komen van oorsprong veel beren voor, maar niet langer in het wild. Libearty ijvert voor beervriendelijke reservaten. Die zijn er inmiddels in Griekenland, Turkije, Thailand, Hongarije, Pakistan en India – landen waar niet altijd even zachtzinnig met de dieren werd omgesprongen.