AZ herstelt zich tegen FC Groningen

AZ heeft zich gisteravond met een 2-1 thuiszege op FC Groningen hersteld van enkele tegenvallende resultaten in de voorbije weken. In de Alkmaarderhout verstevigde de ploeg van trainer Adriaanse zijn derde plaats in de eredivisie. FC Groningen zakte na een paar goede prestaties naar de negende positie.

Helemaal verdiend was de overwinning van AZ overigens niet. Vooral in de tweede helft waren de Groningers sterker. Adriaanse erkende dat zijn ploeg niet het hele seizoen goed kan voetballen. Zo verloor AZ, dat eerder dit seizoen zelfs even koploper was, eind vorige maand op eigen veld met 5-1 van Roda JC en speelde het een week later op gelukkige wijze met 1-1 gelijk bij RKC Waalwijk.

Tegen FC Groningen toonde AZ opnieuw niet zijn beste spel. Door met enig risico te voetballen, gaf de thuisploeg veel kansen weg. De individuele kwaliteiten van de Marokkaanse spits Elkhattabi gaven uiteindelijk de doorslag. Na ruim een kwartier profiteerde de aanvaller van AZ van een slecht weggewerkte vrije trap en zorgde daarmee voor de openingstreffer.

In de tweede helft nam FC Groningen het initiatief. Smit en Matthijs misten kansen op de gelijkmaker. Ook invaller en aanvaller Drent, die zijn rentree maakte na een spierscheuring die hem twee weken aan de kant hield, kon het verschil niet maken. Pas nadat Elkhattabi voor AZ zijn tweede treffer van de avond had gemaakt, scoorde Salmon tegen namens FC Groningen. Verder dan de aansluitingstreffer kwam de ploeg van trainer Jans niet.

SC Heerenveen won gisteravond in het eigen Abe Lenstra-stadion met 2-0 van ADO Den Haag. In een matige wedstrijd deden beide partijen niet voor elkaar onder, al kreeg de thuisploeg meer kansen op een doelpunt. Na een half uur spelen profiteerde clubtopscorer Sibon van Heerenveen van een fout van ADO-doelman Jansen, die de bal na een afstandsschot van de Fries Venema niet onder controle kreeg.

Heerenveen, dat vijf basisspelers miste, wist ondanks het povere tegenspel van ADO lange tijd de score niet te verdubbelen. Jansen stond weer symbool voor de slechte verdediging van ADO. De ervaren keeper maakte dit seizoen al veel kostbare fouten. Hij had echter geen schuld aan de tweede treffer van Heerenveen. Via de voet van de Griek Samaras verdween een schot van de Zweed Selakovic in het Haagse doel. Door het verlies bij Heerenveen blijft ADO Den Haag zestiende op de ranglijst.

Nieuwkomer FC Volendam staat na een 2-0 thuiszege op middenmoter FC Twente niet meer in de de degradatiezone van de eredivisie. Volendam nam al snel een voorsprong. Esajas reageerde alert op een doorgeschoten corner en tikte de bal achter doelman Paauwe. FC Twente was de betere ploeg, maar had de pech dat Van Westerop een uitstekende wedstrijd keepte. Schoten van Polak en N'Kufo pareerde hij met behulp van zijn verdedigers met kunst- en vliegwerk.

Nadat doelman Paauwe geblesseerd was geraakt en vervangen door reservedoelman Ten Rouwelaar, begon FC Twente aan een slotoffensief. De thuisploeg kwam weer enkele keren gelukkig weg – de Georgiër Gakhokidze verschalkte Van Westerop met een lobje dat op de lat eindigde. Trainer Vandereycken bracht een extra aanvaller in het veld (de Deen Christensen). In plaats van 1-1 werd het echter 2-0 voor Volendam, dat profiteerde van de geboden ruimte. Een kwartier voor tijd maakte Esajas zijn tweede doelpunt van de avond en besliste zo de wedstrijd. FC Twente zakte een plaats en staat nu negende in de eredivisie.