Volkswagen mag adviesprijs geven

Het Europese Gerecht van Eerste Aanleg heeft een boete van de Europese Commissie aan Volkswagen van bijna 31 miljoen euro nietig verklaard vandaag. De adviesprijs van Volkswagen aan zijn dealers kan niet gezien worden als `verboden afspraak' zonder bewijs dat dealers zich ook aan de prijs houden.

Bij de introductie van de nieuwe Volkswagen Passaat in 1996-97 heeft Volkswagen zijn dealers opgeroepen geen korting te geven op de advies-verkoopprijs. In 2000 besliste de Commissie dat dit de concurrentie tussen dealers beperkte en legde een boete op. VW tekende beroep aan, omdat het prijsadvies een eenzijdige handeling en geen akkoord zou zijn. Het Gerecht deelt deze opvatting.

Een woordvoerder Eurocommissaris Monti (Mededinging) zei de uitspraak te ,,betreuren''. Volgens hem is het de vraag of de Commissie dit soort zaken nog kan aanpakken. Dealers zullen volgens de woordvoerder zwijgen uit vrees door de fabrikant te worden uitgesloten. ,,Dat maakt het voor de Commissie moeilijk te bewijzen'', onderstreepte hij.

Eerder dit jaar hield het Europese hof van justitie een boete aan Volkswagen overeind van 90 miljoen euro voor import-beperkende afspraken.