VN-studie: wintersport `smelt'

Klimaatverandering bedreigt het voortbestaan van Zwitserse skioorden als Kitzbühel, Wildhaus en Unterwasser. Ook lager gelegen wintersportplaatsen in Europa, Noord-Amerika en Australië lopen gevaar. Op grotere hoogte neemt het risico van lawines flink toe. Dat is de boodschap van een studie die het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) gisteren heeft gepresenteerd op een conferentie in Turijn.

Volgens de drie Zwitserse wetenschappers die de studie hebben gemaakt, zal het aantal wintersportplaatsen dat zeker van sneeuw is sterk dalen de komende dertig tot vijftig jaar. In Zwitserland wordt een plaats als `sneeuwzeker' beschouwd als er in zeven van de tien winters tenminste 30 tot 50 centimeter sneeuw valt op zeker honderd dagen tussen 1 december en 15 april. Volgens die definitie zijn 195 van de 230 Zwitserse wintersportplaatsen van sneeuw verzekerd. Dat zijn allemaal gebieden waar de sneeuwgrens boven de 1.200 meter ligt.

Maar door de opwarming van de aarde als gevolg van milieuvervuiling schuift die sneeuwgrens gestaag omhoog. Deskundigen voorzien een stijging van de temperaturen met tussen de 1,8 tot 5,8 graden Celsius. Als de grens om zeker te zijn van sneeuw tot boven de 1.500 meter stijgt, kan nog maar 63 procent van de Zwitserse ski-oorden sneeuw garanderen. Schiet die grens omhoog tot boven de 1.800 meter, dan is nog maar 44 procent van de Zwitserse wintersportplaatsen sneeuwzeker.

Het effect zal volgens de onderzoekers zijn dat de wintersport zich nog meer zal concentreren op de hoge, toch al overbelaste gebieden, terwijl veel wintersportplaatsen op lagere hoogte failliet zullen gaan. De potentiële economische schade voor Zwitserland als gevolg van verminderde toerisme-inkomsten wordt halverwege deze eeuw geschat op 1,5 tot 2,1 miljard dollar per jaar.

Skioorden in Oostenrijk, Duitsland en Italië zal het nog veel slechter vergaan, omdat ze over het algemeen lager liggen dan de Zwitserse. Geen van de negen Australische wintersportplaatsen zal zich kunnen handhaven in het ongunstige geval. Veel Amerikaanse oorden zullen hun toevlucht moeten nemen tot de kunstmatige productie van sneeuw.

De algemeen directeur van VN-organisatie UNEP zei gisteren dat klimaatverandering ,,vooral de armsten van de armen treft in werelddelen als Afrika, Azië en Latijns Amerika''. ,,Maar deze studie laat zien dat niet allen de ontwikkelingslanden zullen lijden. Zelfs rijke landen worden geconfronteerd met potentieel gigantische veranderingen die ingrijpende economische, sociale en culturele gevolgen zullen hebben.''