Unilever weg uit fonds VS

Het Britse pensioenfonds van Unilever, dat 3,5 miljard pond (5 miljard euro) aan vermogen beheert, heeft zich teruggetrokken uit het in opspraak geraakte Amerikaanse beleggingsfonds Putnam. Dat meldt het Amerikaanse persbureau Bloomberg vandaag. Het fonds zelf was vanmorgen voor commentaar niet bereikbaar.

Unilever is voorlopig de laatste in een lange rij van pensioenfondsen die Putnam de rug hebben toegekeerd sinds eind oktober de SEC, de Amerikaanse toezichthouder, Putnam beschuldigde van fraude met spaargeld van beleggers.

Putnam, het vijfde fonds in grootte in de Verenigde Staten, ontsloeg zijn topman en heeft vorige maand ruim 12 procent van zijn totale porteufeuille verloren tot 245 miljard dollar eind november. Unilever had 275 miljoen pond bij Putnam belegd.

Gisteren is het beleggingsfonds Invesco en zijn topman door de SEC en de New Yorkse officier van justitie Eliot Spitzer in een gezamenlijke actie officieel van beleggingsfraude beschuldigd. Invesco is een dochter van het in Londen gevestigde fonds Amvescap. Daarmee raakt het Amerikaanse beleggingsschandaal voor de tweede maal Europa.

Eerder was de top van Alliance Capital Management, een dochter van het Franse verzekeringsconcern Axa, wegens beleggingsfraude aan de kant gezet.