Uitlevering crimineel Italië nog niet rond

Het Italiaanse openbaar ministerie wil dat Nederland een gedetineerde uitlevert die in Italië bij verstek is veroordeeld tot 21 jaar wegens doodslag. Gisteren werd het uitleveringsverzoek van de man ('Youssef') behandeld voor de Amsterdamse rechtbank.

Tijdens de behandeling bleek het struikelblok te zijn dat niet duidelijk is of de man in Italië nog in beroep kan gaan tegen zijn veroordeling. Volgens de Italiaanse autoriteiten heeft de verdachte dit recht verspeeld omdat hij voor zijn berechting op de vlucht is geslagen. Nederland zegt echter op grond van internationale afspraken alleen tot uitlevering over te kunnen gaan indien de mogelijkheid tot beroep aanwezig is.

Eerder deze week is er een fax uit Italië gekomen, waarin een toelichting wordt gegeven op de vraag of de man wel of niet in beroep kan gaan. De fax is gesteld in het Italiaans. Daarom vraagt de officier aanhouding van de zaak tot een beëdigde tolk de fax heeft kunnen vertalen.

De man zit in Nederland een straf uit wegens een geweldsdelict. Op de Amsterdamse Zeedijk heeft hij met een mes gezwaaid en iemand enkele sneden in zijn hand toegebracht en een vingertopje afgeslagen, zegt zijn advocaat. De man, die meerdere schuilnamen hanteert, ontkent dat hij de doodslag in Italië heeft gepleegd. Volgens officier van justitie F. Dekkers komen zijn vingerafdrukken overeen met die welke zijn aangetroffen in Italië op de plaats waar het delict is gepleegd.

Tijdens de behandeling van het Italiaanse uitleveringsverzoek gisteren zei de de officier van justitie dat België ook in kennis is gesteld van de aanhouding van de man. In dat land wordt hij gezocht voor het doden van een vrouw in maart 1999. Het hoofd van het slachtoffer was omwikkeld met tape.

De rechtbank houdt de zaak aan tot 9 januari.