Turkije betaalt compensatie

Turkije heeft gisteren 1,12 miljoen euro compensatie betaald aan een Grieks-Cyprische vrouw die haar huis in Noord-Cyprus moest verlaten toen het Turkse leger het eiland in 1974 binnenviel. Turkije was daartoe in 1998 veroordeeld door het Europese hof voor de rechten van de mens in Straatsburg. De Turkse regering had tot dusverre echter geweigerd te betalen uit vrees dat dit een precedent zou zetten. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde gisteren dat een ,,afspraak'' met Straatsburg was bereikt dat deze zaak ,,niet zal dienen als een precedent''. Volgens de Raad van Europa liggen er nog 600 dergelijke claims bij het Hof voor de rechten van de mens. Turkije onderstreepte voorts dat nu ,,een obstakel'' is weggenomen in zijn relaties met de Raad van Europa en de Europese Unie, waartoe Ankara wil toetreden.