Treingekeuvel

De waardering voor de `railmovie' En Passant hangt af van de eigen appreciatie van het voeren van, of betrokken worden bij gesprekken in de trein. Wie liever uit het raam staart, een boek leest en zich ergert aan het gekeuvel zal weinig plezier beleven aan de documentaire. En Passant doet verslag van de treinreis tussen het Zwitserse Chur en Amsterdam, met de rivier de Rijn als baken. Daarbij laat de film via `monologues interieurs' horen wat een aantal reizigers denkt tijdens de ruim tien uur durende tocht. Deze aandacht voor de `gewone man' levert ofwel een interesse en betrokkenheid op bij een vrouw wier minnaar al een vriendin heeft, een homoseksueel met foute grootouders, een echtpaar, een weduwe, een gescheiden vrouw met kind, ofwel een hevig verlangen naar het eind van de reis. Die laatste groep zal blij zijn als de trein in Utrecht aankomt.

En Passant. Regie: Mirjam Boelsums & Lony Scharenborg. In 14 (DocuZone) bioscopen.