Steun hardere aanpak terreur

Een meerderheid van de Tweede Kamer staat achter het wetsvoorstel van minister Donner (Justitie) om terrorisme harder aan te pakken. VVD en LPF vinden zelfs dat de voorstellen van Donner niet ver genoeg gaan en willen dat er hogere straffen komen voor leidinggeven aan en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Dat bleek gisteren bij de behandeling van de wet terroristische misdrijven.

De PvdA, GroenLinks en de SP zijn het met de minister eens dat terrorisme strenger aangepakt moet worden, maar vinden het wetsvoorstel van Donner te ver gaan. Donner wil dat `werving voor gewapende strijd' en `samenspannen met als doel een terroristisch misdrijf te plegen' strafbaar worden met respectievelijk maximaal vier en tien jaar gevangenisstraf. Wel moet dan worden bewezen dat minimaal twee personen bezig waren een terreurdaad voor te bereiden. Nu moet deelname aan een terroristische organisatie worden bewezen.

De PvdA vreest voor rechterlijke dwalingen door het opnemen van het begrip samenspanning. Zij wil dat dit uit het voorstel wordt geschrapt, omdat het volgens haar te makkelijk wordt mensen zonder hard bewijs gevangen te zetten. CDA, VVD en de LPF pleitten er gisteren opnieuw voor dierenrechtactivisme voortaan als terrorisme te beschouwen. Donner ziet daar niets in.

VVD, CDA en LPF vroegen de minister snel iets te doen aan het gebruik van AIVD-materiaal in strafzaken. Donner meent dat informatie van de binnenlandse veiligheidsdienst als wettig bewijsmateriaal moet worden toegelaten bij strafprocessen tegen van terrorisme verdachte personen. Hij wil de afloop van het hoger beroep in het Rotterdamse `terrorismeproces' afwachten. Als de rechter in hoger beroep de AIVD-informatie wel aanvaardt als bewijsmateriaal is een wetswijziging niet nodig.

Twaalf vermeende moslimterroristen werden in juni door de Rotterdamse rechtbank vrijgesproken, omdat de aanklacht voor een belangrijk deel steunde op AIVD-informatie. De rechtbank en de verdediging konden die informatie niet zelf toetsen. Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) stelt vandaag in deze krant dat het gebruik van AIVD-informatie in strafprocessen zijn beperkingen kent, met name door de geheimhoudingsplicht van de dienst.

REMKES: pagina 7