Salade van gekookte bietjes

Een jaloersmakend bericht in de Sunday Times. Actrice Renée Zellweger bleek te dun en te licht van gewicht voor een nieuwe Bridget Jones-film. Ze vertelde dat ze lekker veel mocht eten om maar aan te komen: het ontbijt bestond uit vier sneetjes geroosterd brood, belegd met vette, romige kaas. Ze at eieren bénédict, gepocheerde eieren met Hollandaise-saus en ham, pasta met kaas, lasagna, kip-kerrie, biefstuk en friet, chips, repen chocola. Milkshakes van zo'n 140 calorieën per glas hielpen enorm. Maar wat eraan zat moest er ook weer af.

Het recept voor een voedzame, verstandige salade: snijd de gepelde bieten in blokjes. Meng olijfolie, azijn en sojasaus door elkaar. Breng dit mengsel op smaak met peper en zout. Leg de blokjes biet in deze saus. Rasp het geschilde stukje gember. Snipper de gepelde ui. Schep gember en ui door de blokjes biet. Laat dit mengsel een kwartier op smaak komen. Schep de blokjes biet af en toe om. Maak de lente-uitjes schoon. Snijd de lente-uitjes inclusief het mooie groene gedeelte van het loof in ringetjes. Verwarm zonnebloemolie in een koekenpan en rooster hierin het sesamzaad lichtbruin. Verdeel de bietsalade over de borden. Bestrooi deze salade voor 4 personen met lente-ui en het sesamzaad.

Morgen: snoekbaars met harissasaus

    • Anne Scheepmaker