Ruimteslapen

Hij vergelijkt het met fluweel, met dun water, met een zwarte marshmallow. Hij lijkt Constantijn Huygens wel, die schreef over wit roet, droog water en koele wol. Huygens had het over sneeuw; wij kunnen zijn vergelijkingen dus controleren. Story Musgrave heeft het over de ruimte. Hem moeten we op zijn woord geloven. En geloven doe je hem graag in de naar zijn bijnaam genoemde documentaire Story. Musgrave is een astronaut. Zes keer ging hij mee op een ruimtevaart van de NASA, de laatste keer toen hij al 61 was. Musgrave is ook wiskundige, chirurg, piloot en dichter. In Story zien we anderhalf uur lang alleen zijn gezicht en horen we zijn stem. Regisseur Dana Ranga bewijst dat een talking head geen saaie film hoeft op te leveren. Vorig jaar was er op het IDFA een programma met films over ruimtevaart. Dat bevatte veel wonderbaarlijke beelden, maar Story's woorden zijn nog veel wonderbaarlijker. Uitgebreid beshrijft hij hoe het is om in de ruimte te slapen. Het klinkt jaloersmakend. ,,This is as delicious as it gets.''

Story. Regie: Dana Ranga. Shadow Festival. 9 dec. Zienema, Groningen. Op dvd via storythefilm.com