RTV West en Rijnmond zo goed als failliet

De regionale omroepen in Zuid-Holland, RTV West en RTV Rijnmond, zijn zo goed als failliet. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek in opdracht van de provincie Zuid Holland.

De provincie neemt binnen twee weken een besluit over een eventueel reddingsplan waarmee zeker 9,4 miljoen euro is gemoeid. De kans op provinciale subsidie is echter ,,eerder klein dan groot'', zegt gedeputeerde F. van Heijningen van de VVD.

De omroepen hebben volgens de onderzoekers te veel mensen in dienst, zijn te duur gehuisvest en hebben hun finaciële administratie niet op orde. De onderzoekers stuitten ook op forse overschrijdingen van de begroting.

RTV West staat er slechter voor dan RTV Rijnmond. RTV West heeft een begrotingstekort van 3 miljoen euro, bij Rijnmond is dat 1,3 miljoen. West kan volgens het rapport gered worden met 1 miljoen euro aan renteloze leningen en ruim 4 miljoen aan subsidies, voor Rijnmond zou dat 2 miljoen euro aan leningen zijn en dik 2 miljoen aan subsidies, aldus het rapport.

Volgens de onderzoekers moeten de omroepen zich tot hun kerntaken beperken. Dat wil zeggen dagelijks vier uur aan radioprogramma's maken en één uur televisie. Voor meer uren zendtijd en andere ambities is geen geld. De omroepen moeten volgens de onderzoekers toe kunnen met ieder 110 fulltime medewerkers.

Gedeputeerde Van Heijningen acht de kans ,,eerder klein dan groot'' dat de provincie de omroepen uit de brand helpt. ,,Ons vertrouwen is geschaad.'' De provincie heeft volgens de gedeputeerde ook geen extra geld. GS maken dinsdag 9 december hun standpunt bekend. Op 17 december besluit Provinciale Staten over de toekomst van de omroepen.

Directeur E. Wehrmeijer van RTV Rijnmond onderschrijft de inhoud van het rapport. In januari wil de omroep van 147 terug naar 110 banen. Hij noemt de ingreep ,,dramatisch''. Volgens Wehrmeijer is er in het verleden te weinig gekeken naar de lange termijn. Als het doemscenario van een faillissement realiteit wordt, wil Wehrmeijer knokken voor alternatieven. ,,Als we geen extra subsidie krijgen zullen we lagere overheden benaderen.''

Hoofdredacteur van RTV West R. Fresen noemt het dreigende faillissement ,,schokkend''. Hij zet geen vraagtekens bij de uitkomsten van het onderzoek. ,,Het rapport is vrij duidelijk. Cijfers liegen niet.'' Fresen hoopt dat de Provinciale Staten ,,het belang van de regionale omroepen wegen'' en op die manier tot een ,,goed besluit'' komen. Volgens Fresen kijkt tachtig procent van de Hagenaars twee uur per week of meer naar TV West. Hij benadrukt dat RTV West ,,in tegenstelling tot veel andere omroepen'' net zo hoog scoort onder allochtonen als onder autochtonen.