Philips neemt last 800 mln

Philips neemt dit kwartaal een last voor de reorganisatie en afwaardering van zijn beeldbuisactiviteiten. Het elektronicaconcern is daartoe gedwongen omdat de vervanging van beeldbuizen door platte beeldschermen sneller gaat dan verwacht.

De buitengewone last heeft een waarde van 800 miljoen euro. Dat bedrag bestaat uit reorganisatielasten en afschrijving op de beeldbuisactiviteiten die in een samenwerkingsverband met het Koreaanse LG Electronics zijn ondergebracht.

Het Nederlandse elektronicaconcern rekent ondanks de bijzondere last op een winstgevend vierde kwartaal. Tegenover de lasten van 800 miljoen euro staat dit kwartaal een boekwinst van 700 miljoen euro die Philips boekte met de verkoop van een deel van het belang in TSMC, een Taiwanese chipmaker. Die verkoop vond eerder dit kwartaal plaats.

Tegelijkertijd maakte Philips bekend twee fabrieken voor beeldbuizen te sluiten. Het gaat om fabrieken in het Duitse Aken, waar ongeveer 1.000 mensen werken, en het Britse Simonstone, waar 265 banen verloren gaan. In Simonstone maakt de fabriek glas voor de beeldbuizen.

Philips zegt dat de markt voor beeldbuizen, gebruikt in televisies en computers, met sterke prijsdalingen te kampen heeft. Daarom moeten de kosten van de productie naar beneden. De producent van beeldbuizen sloot eerder dit jaar al twee fabrieken in Groot-Brittannië. Ook schrapte LG.Philips Displays, zoals de samenwerking met de Koreanen heet, banen in Nederland.

De productie van de beeldbuizen in Aken verhuist naar de overige fabrieken van Philips in het Franse Dreux, het Britse Durham en het Tsjechische Hranice. Ook deze beeldbuisfabrieken moeten saneren.

Een op de vier beeldbuizen in de wereld komt nu uit de fabrieken van LG.Philips Displays. In 2005 moeten dat er één op de drie zijn.