Parlement stemt tegen Paksas

Het Litouwse parlement heeft met grote meerderheid – 70 tegen 16 stemmen – ingestemd met de conclusie van een parlementaire commissie dat president Rolandas Paksas een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid. Het parlement brengt nu een afzettingsprocedure tegen Paksas op gang.

De parlementscommissie onderschreef na een onderzoek de bevindingen van de Litouwse geheime dienst, die de president er eind oktober van beschuldigde via de financier van zijn verkiezingscampagne – een zakenman met de Russische en de Litouwse nationaliteit – banden te hebben met de georganiseerde misdaad en de Russische geheime dienst. Hij is chantabel, aldus de geheime dienst en de onderzoekscommissie, heeft geheimen gelekt en bedreigt aldus de nationale veiligheid.

De voorstanders van de afzetting van Paksas – afkomstig uit vier partijen – verzamelen nu handtekeningen van parlementariërs om de afzettingsprocedure op gang te brengen. Daarvoor is de instemming van 36 (van de 141) parlementariërs nodig.

Paksas zelf hield gisteren in een toespraak tot ,,het dierbare Litouwse volk'' vol ,,in geen enkel decreet en in geen enkele actie de grondwet, de wet of mijn eed te hebben geschonden''. ,,Het doel van de beschuldigers is niet de waarheid op tafel te brengen, maar mij moreel te breken en mij politiek te vernietigen'', aldus de president. Paksas, een voormalige stuntpiloot en populist, leidde tot zijn inauguratie begin dit jaar de Liberaal Democratische Partij. Hij is eerder premier en burgemeester van Vilnius geweest. Zijn populariteit is als gevolg van het schandaal inmiddels gekelderd: nog maar tien procent van de bevolking staat achter hem tegen 22,3 procent in oktober.

Vytautas Landsbergis, de nationalistische oud-president en architect van de losmaking van Litouwen uit de Sovjet-Unie, zag gisteren in de affaire-Paksas een Russisch complot: ,,We weten wie wraak wil nemen op Litouwen voor zijn rol bij de ineenstorting van de Sovjet-Unie. Zij gebruiken Rolandas Paksas.'' Hij omschreef de president als ,,ofwel een gek, ofwel een marionet''.