Oslo zit met mooi cadeau in zijn maag

President Askar Akajev van Kirgizië bracht vorige week bij zijn staatsbezoek aan Noorwegen als cadeau zo ongeveer het mooiste en zeldzaamste mee dat zijn land kan exporteren: twee hondjes, het ene als geschenk voor zijn gastheer, koning Harald, het tweede als cadeau voor premier Kjell Magne Bondevik.

Het plan strandde in schoonheid: noch Harald noch Bondevik wilde het cadeau aannemen, en nu zitten de Noren met de twee dieren in hun maag.

Het gaat om twee dertien weken oude taigans, een aan Afghaanse en Russische windhonden als de barsoi en de tazy verwant ras met een lange stamboom – al is dat laatste niet te bewijzen wegens het ontbreken van geschreven historische bronnen; de Kirgiezen zijn van oorsprong nomaden. Zeldzaam is de taigan zeker: er zijn in de hele wereld minder dan duizend taigans. De hond staat bekend om zijn dapperheid, intelligentie en snelheid bij de jacht en om zijn gratie.

Akajev had de Noren tevoren laten weten de honden mee te brengen. Die hadden hem per omgaande laten weten dat koning Harald en premier Bondevik de honden niet wilden, maar – zo meldde het Noorse blad Dagbladet – òf die boodschap kwam op de een of andere manier niet door in de Kirgizische hoofdstad Bisjkek, òf Akajev negeerde de afwijzing simpelweg.

Bij aankomst van Akajev op het vliegveld van Trondheim vielen de jonge taigans ook nog eens in handen van de Noorse douane, die ze niet tot het land wilde toelaten. Noorwegen heeft zeer strenge toelatingsregels voor dieren. Bovendien, zo meldden de autoriteiten, komt in Kirgizië hondsdolheid voor en is over dat probleem wel veel documentatie beschikbaar, maar die is opgesteld in het Russisch en moet eerst worden vertaald.

Aanvankelijk was nog gedacht aan de mogelijkheid Akajev de taigans terug te geven toen hij Noorwegen verliet, maar de Noorse diplomatie slaagde er niet in de president te bewegen ze terug te nemen. En dus zitten de twee honden voor de komende drie maanden in quarantaine op het vliegveld van Oslo. Intussen wordt gezocht naar een bestemming. Gedacht wordt – zo meldt het blad Aftenposten – aan prinses Martha Louise en haar man Ari Behn, vorig jaar getrouwd. Zij betrekken een nieuw huis in Lommedalen.