Nieuwe Windows nu al voor 1,5 euro in Maleisië

Softwarepiraten in Maleisië verkopen illegale versies van het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. De software, met de codenaam Longhorn, moet pas over twee jaar op de markt komen. Het besturingssysteem is de opvolger van Windows XP. Cd's met het programma zijn voor minder dan anderhalve euro te koop in winkels in de stad Johor Baharu, ten noorden van Singapore. Het huidige besturingssysteem van Microsoft, Windows XP, kost in Nederland ongeveer 250 euro.

Microsoft zegt dat consumenten worden misleid. ,,Klanten denken dat ze het totale pakket kopen, maar het gaat feitelijk om een vroege testversie, die een paar weken geleden is uitgebracht'', aldus de softwareleverancier. De illegale versie zou afkomstig zijn van een recente conferentie voor programmeurs in Los Angeles. Daar zijn 7000 exemplaren van Longhorn uitgedeeld. Volgens Microsoft is het gevaarlijk om het besturingssysteem op een pc te installeren. De software kan nog vol fouten zitten.

Microsoft-topman Bill Gates kondigde Longhorn enige tijd geleden aan als de grootste lancering van software van dit decennium. Het systeem zou een nieuwe methode bevatten om bestanden te bewaren. Daarnaast belooft Microsoft dat Longhorn zorgt voor meer veiligheid, minder crashes en een betere verbinding met internet.

De illegale versies van Longhorn zouden verkrijgbaar zijn in kraampjes vol illegale software, cd's en dvd's. Maleisië is volgens leveranciers een grote bron van illegale software. De Business Software Alliance (BSA), een belangenorganisatie van de industrie, stelt dat tweederde van de software in het land illegaal is. Dat percentage ligt in China, Indonesië en Vietnam nog hoger, rond 90 procent. In Nederland is volgens de BSA ruim een derde van alle programma's illegaal. De software-industrie zou op jaarbasis miljarden euro's aan inkomsten mislopen door softwarepiraterij. Het gaat daarbij vooral om de verkoop van illegale cd's en niet zozeer om kopieën op internet.

Software van Microsoft is al lang een populair doelwit voor piraten. Van alle nieuwe versies van Windows, kantoorsoftware en spellen circuleren al voor de officiële lancering illegale kopieën. In 2001 was in China al een gekraakte versie van Windows XP te koop voor een paar euro.