Nederlandse connectie

Yasuo Takei is een goede bekende in bepaalde financiële kringen in Nederland. De op één na grootste aandeelhouder in Takefuji is het Amsterdamse YST Investments. De directie van dit bedrijf (toen nog onder de naam Enamel Holding) werd eind jaren negentig gevoerd door MeesPierson Intertrust, zo blijkt uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel in Amsterdam. Op 19 maart 1998 traden Yasuo Takei en zijn vrouw Hiroko aan als directeuren en veranderde de naam in YST Investments.

Twaalf dagen later, bij de sluiting van het boekjaar op 31 maart 1998, verscheen YST uit het niets in het jaarverslag van Takefuji als grootaandeelhouder met 10,6 procent van de aandelen. Het aandelenbezit van Yasuo Takei is op die datum met een gelijk percentage gedaald.

MeesPierson Intertrust verdwijnt als directeur per 1 november 1999, Hiroko wordt dan commissaris en haar man Yasuo Takei verdwijnt per 27 december 1999 als directeur. Momenteel wordt de directie van YST gevoerd door twee Nederlanders, terwijl Yasuo's echtgenote Hiroko en hun zoon Taketeru nog altijd als commissaris aan YST Investments verbonden zijn.

Betrokkenen in Nederland en Japan weigeren commentaar te geven op het waarom van deze constructie. Na eerder de vraag te hebben ontweken, erkende een woordvoerder van Takefuji gisteren alleen dat YST Investments ,,een bedrijf van de familie Takei is''.