Herstel balkons begonnen

Aannemer Smeets Bouw is gisteren begonnen met het herstellen van de vijf balkons van appartementencomplex Patio Sevilla in de Maastrichtse wijk Ceramique die in april waren ingestort. Daarbij kwamen twee bewoners om het leven. Smeets zal ook de zestig andere balkons van Patio Sevilla repareren, die na het ongeluk zijn gestut. Uit een onderzoek van de Technische Universiteit Delft bleek dat de ondersteuning van de balkons niet deugdelijk was. De met hout beklede metalen pilaren die de balkons onderling verbonden, hadden op de begane grond op een stevige kelderwand moeten rusten. Maar dat bleek, al bij de bouw, niet het geval: de pilaren kwamen naast de kelderwand uit.

Smeets Bouw en projectontwikkelaar 3W Vastgoed hebben nu gekozen voor een vierpuntsconstructie voor de ophanging en ondersteuning van de nieuwe balkons. De ingestorte balkons hadden een driepuntsconstructie. De nieuwe balkons zijn naar verwachting in april klaar. Dan kunnen de bewoners naar hun appartement terug. Gisteren legde de aannemer al de laatste hand aan het herstel van de parkeergarage onder Patio Sevilla. De garage, waarin scheuren waren ontdekt, wordt begin januari opgeleverd.

Het repareren van alle 65 balkons kost Smeets Bouw en 3W Vastgoed in totaal ongeveer 4 miljoen euro. Daarnaast hebben beide ondernemers nog eens 1,2 miljoen euro aan overige kosten uitgegeven, zoals de opvang van bewoners.

Smeets en 3W Vastgoed onderhandelen nog met de verzekeraar over de dekking van deze kosten.