Galatasaray speelt thuis op vreemd terrein

Op vreemd grondgebied, maar toch aangemoedigd door een grote supportersschare heeft Galatasaray dankzij een 2-0 overwining op Juventus de kans behouden op de volgende ronde van de Champions League.

Uit veiligheidsoverwegingen na de recente aanslagen in Istanbul was Galatasaray verbannen naar Dortmund. Dat gebeurde ondanks scherpe protesten van de Turkse autoriteiten. De Turkse minister van buitenlandse zaken, Gül, noemde het besluit van de Europese voetbalbond (UEFA) onverdraaglijk en een knieval voor de terroristen. Afgezien van de reistijd ondervond het team van Frank de Boer echter weinig nadelen van het besluit. Het Westfalen-stadion was gevuld met bijna 65.000 toeschouwers uit het Roergebied, de meesten van Turkse komaf.

Galatasaray won dankzij doelpunten van de grote vedette Hakan Sükür in de tweede helft, en behield in poule D een kans op een plek bij de laatste zestien. Dan moet volgende week wel in Spanje worden gewonnen van Real Sociedad. Daar zullen de supporters ongetwijfeld vijandiger reageren op de verrichtingen van Frank de Boer en de zijnen.

Juventus was al zeker van de achtste finale en heeft nog een punt nodig voor de groepszege. De Italianen dachten die beter in Duitsland te kunnen ophalen dan in Istanbul. Coach Lippi meende het zich dan ook te kunnen permitteren Nedved, Trezeguet en doelman Buffon op de bank te houden en Del Piero zelfs thuis te laten. Edgar Davids mocht mede daardoor in de basis beginnen en was erg actief.

In de eerste helft had de tactiek van Lippi nog alle kans van slagen. Galatasaray had na een zenuwachtig begin weliswaar meer balbezit, de betere mogelijkheden waren voor Juventus. Keeper Mondragon zou in het Turkse doel echter uitgroeien tot de absolute uitblinker. Alleen op een vrije trap van Miccoli had hij geen antwoord, maar toen kwam de paal te hulp.

Nog geen honderd seconden na de hervatting opende Hakan Sükür de score. Hij rondde een uitstekende voorzet af van Sabri, die op links aan zijn bewaker ontsnapte. Ver in blessuretijd – de Deense scheidsrechter Kim Morten Nielsen liet de ploegen zeven minuten langer doorspelen – zorgde hij na een passje van invaller Hasan Sas ook voor de beslissing.

Davids had vlak daarvoor geel gekregen en is voor het slotduel tegen Olympiakos Piraeus geschorst. De Boer werd in de 85ste minuut vervangen door de 35-jarige Bülent. Deze trouwe verdediger, die nimmer voor een andere club uitkwam, speelde daardoor zijn honderdste Europa Cup-wedstrijd.

De thuiswedstrijd van Besiktas tegen Chelsea in het kader van de Champions League wordt op 9 december in Gelsenkirchen in het stadion van Bundesligaclub Schalke gespeeld. De UEFA besloot dit na het duel eerder in Istanbul te hebben verboden. In verband met enkele recente aanslagen vindt 's werelds overkoepelende voetbalorganisatie de veiligheid in de Turkse stad momenteel onvoldoende gegarandeerd.