Duitse kannibaal voor de rechter

Voor de rechtbank van Kassel is vanochtend de rechtszaak begonnen tegen de 42-jarige Armin Meiwes, alias ,,de kannibaal van Rotenburg''. De informaticaspecialist wordt verdacht van de moord op een eveneens 42-jarige softwarespecialist Bernd Brandes. Meiwes zou zijn slachtoffer vorig jaar hebben neergestoken en opgegeten.

Meiwes heeft de moord vastgelegd op video en tegenover de politie een bekentenis afgelegd. In een vraaggesprek met een Duits weekblad kondigde hij aan ook in de rechtszaal te zullen bekennen. Vanochtend begon de beklaagde, ogenschijnlijk kalm en opgewekt, met zijn relaas. Hij zei al in de puberteit te hebben gefantaseerd over kannibalisme. Zo fantaseerde hij over de consumptie van hoofdrolspeler Sandy uit de tv-serie Flipper. Later was de drang tot moord en consumptie van mensenvlees steeds verder toegenomen. Aan de moord op Brandes kwam hij nog niet toe.

Dader en slachtoffer leerden elkaar via internet kennen. Meiwes had een advertentie geplaatst waarin hij onder het pseudoniem `Franky' iemand zocht om te slachten en op te eten. Brandes reageerde en meldde zich na druk chat-verkeer in de woning van Meiwes aan de rand van Rotenburg in Hessen. In een speciaal ingerichte slachtkelder zou Meiwes eerst de penis van Brandes hebben afgesneden, die de twee vervolgens samen opgegeten zouden hebben. Daarop stak Meiwes zijn gast met een keukenmes neer en fileerde het lijk. Het vlees verdeelde hij in kleine porties en bewaarde het in de diepvries. In december vorig jaar vond de politie nog vier diepvrieszakjes met mensenvlees. De botten en de schedel waren begraven in de tuin.

Juridisch ligt de zaak gecompliceerd: het Duitse wetboek van strafrecht voorziet niet in kannibalisme. Meiwes is aangeklaagd wegens moord uit de behoefte aan seksuele bevrediging. De verdediging gaat uit van `vrijwillig kannibalisme' en houdt het daarom op dood op verzoek. Brandes zou om zijn dood hebben gebedeld. Meiwes zei deze week tegenover het Kasseler Sonntagsblatt: ,,Ik heb alleen maar euthanasie gepleegd, zo men wil.'' Volgens het psychiatrisch rapport is Meiwes volledig toerekeningsvatbaar.