Dollar sleepanker op vaste beurs

De effectenbeurzen in Europa hebben vanmorgen genoegen moeten nemen met beperkte koersstijgingen. De handel stond onder druk van de dollarkoers, die zwak bleef ten opzichte van de euro. Het koersgemiddelde op het Damrak kon de andere Europese beurzen niet bijbenen. De CAC-40 in Parijs zette in de ochtend de grootste stijging neer met een winst van 0,7 procent. De DAX-index in Frankfurt volgde met een plus van 0,6 procent en de FTSE in Londen won 0,3 procent. Tegen het middaguur noteerde de AEX-index een nipte plus van 0,1 procent. De graadmeter stond op 337,27 punten. Dat was 0,34 punten hoger dan het slot van de dag ervoor.

De euro noteerde rond de middag 1,2100 dollar. Dat is meer dan bij het slot van de handel een dag eerder, toen de Europese munt 1,2080 dollar kostte. Eerder boekte de euro vanmorgen vroeg in Azië een nieuw koersrecord op 1,2112 dollar per euro.

In Amsterdam stond Hagemeyer eenzaam aan de top. Het aandeel van het technisch handelshuis steeg 15,5 procent.

Chipmachinefabrikant ASML deed ook goede zaken, omdat het bedrijf meer orders heeft ontvangen dan voorspeld. Dat leverde een koerswinst van 2,2 procent op. Bij de middelgrote fondsen trok voedingsconcern Wessanen de kar. Het bedrijf stond 1,7 procent hoger, nu Wessanen een nieuwe strategie heeft uitgestippeld waarin opsplitsing van het bedrijf niet aan de orde komt.

In Stuttgart schroefde autofabrikant Porsche zijn omzetverwachting op, en werd daarvoor op de beurs van Frankfurt beloond met een koersstijging van 3,3 procent.

Beleggers op de effectenbeurs in Tokio hebben na twee handelsdagen met koersstijgingen hun winsten genomen. De toonaangevende Nikkei-index zakte 83,76 punten, ofwel 0,8 procent, tot 10.326,39. De meeste overige beurzen in het Verre Oosten wisten wel winst te boeken, maar in Japan overheersten opnieuw zorgen over de zwakke dollar. Die bedreigt de positie van Japanse exportbedrijven.

In Zuid-Korea steeg de Kospi-index 0,1 procent. Beleggers in Australië schrokken niet van een nieuwe renteverhoging en dreven de leidende index in Sydney, de All Ordinaries, 0,7 procent omhoog. In Hongkong dook de Hang Seng-index aan het eind van de handel omlaag. De index verloor 0,4 procent.