Beurs moet op de schop

Niets illustreert de federatieve aard van Euronext beter dan de afspraak waarvan het bestuur zich nu afvraagt of het die moet nakomen. Volgens die in 2000 gemaakte afspraak moet de huidige topman van de beurs, Jean-François Theodore, vervangen worden door zijn huidige tweede man, George Möller. De overeenkomst dient louter ter bescherming van nationale belangen en heeft beleggers niets te bieden.

Als de overeenkomst juridisch waterdicht is, heeft Euronext geen andere keus dan haar te honeren. Maar als er een mogelijkheid is zich onder de verplichting uit te wurmen, moet die worden benut. Het inwisselen van Theodore voor Möller zou Euronext nauwelijks helpen de consolidatie van de Europese aandelenbeurzen voort te zetten. Möller zou zijn promotie aan zijn nationaliteit te danken hebben en de invulling van het leiderschap zou opnieuw voor vier jaar vastliggen.

Maar dat betekent niet dat het bestuur de overeenkomst gewoon moet negeren en met Theodore verder moet gaan. Er is wat te zeggen voor een verandering aan de top. De aandelenkoers van Euronext heeft minder goed gepresteerd dan die van andere beurzen. Het is de enige grote Europese beurs waarvan de koers nu lager ligt dan bij de beursgang. Voor een deel komt dat doordat Theodore de integratie niet met voldoende kracht heeft doorgevoerd. Om te kunnen bloeien moet Euronext een werkelijk internationaal bedrijf worden, in plaats van een federatie van nationale beurzen. Het opzeggen van de overeenkomst is een belangrijke stap. Het zou een gemiste kans zijn als Möller het enige slachtoffer zou zijn. Het bestuur moet de hele structuur aanpakken. Theodores baan mag niet buiten schot blijven.

Het zou een lachertje zijn als er geen geloofwaardige kandidaat voor de positie van topman is. Maar die is er wél. Hugh Freedberg, de vroegere chef van derivatenbeurs Liffe, geeft leiding aan de derivatendivisie van Euronext, die een derde van de winst voor zijn rekening neemt. Hij beschikt niet alleen over de juiste instelling om het bedrijf te integreren, maar geniet ook het bijkomende voordeel geen Fransman, Belg, Nederlander of Portugees te zijn.

Een breuk met het verleden zou Euronext niet alleen populairder kunnen maken bij de Nederlanders – die zich boos maken over een vermeend Frans complot – maar ook bij de beurzen die eventueel voor overname in aanmerking komen. En bij beleggers.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Jonathan Ford