Amerikaanse politie met eelt op de ziel

Er moet een wereld zijn waar politiegeweld als in S.W.A.T. aan de orde van de dag is. En die is er. Want voordat de filmversie van de in de jaren zeventig kortstondig populaire televisieserie S.W.A.T. echt van start gaat, scheert de camera over de negen manshoge letters die samen Hollywood spellen in Beverly Hills. Een opgewonden nieuwslezeres op de geluidsband doet verslag van een bankoverval en gijzeling. Dat suggereert altijd realisme. Het exuberante geweld waarmee een en ander gepaard gaat zullen we zo te zien krijgen. Maar eerst maken de filmbeelden ons ondubbelzinnig duidelijk dat we een fictief domein binnentreden. Dus wel South Central, maar geen Rodney King, wel racisme, maar ook verbroedering.

Het S.W.A.T.-team special weapons and tactics is een staat in een staat, het zijn mannen met eelt op hun spieren en hun ziel. De politie van Los Angeles belt hen als het ergens uit de hand dreigt te lopen, de FBI en de CIA gaan bij hen in training. Met die eigenaardige mix van verheerlijking en venijn die veel actiefilms na 9/11 kenmerkt, worden de belevenissen van oudgediende Samuel L. Jackson gevolgd bij het samenstellen van een nieuw team, met onder meer Colin Farrell en de tegenwoordig weer onder zijn eigen naam opererende rapper LL Cool J, alias James Todd Smith.

Als macho-film, waarin alles beukt, de golven op het strand, de vuisten op de boksbal, de hartslag, de muziek, de kogels, het doorladen van de geweren, is S.W.A.T. sexy en energiek. De strekking van de Amerikaanse zomerhit van 2003 is duidelijk: mannen die ook als hun dienst er drie keer op zit nog bereid zijn om weer wat schurken uit te schakelen, worden in het Amerika van vandaag node gemist. Dat wordt het beste overgebracht met behulp van veel filmclichés over buddy's, interraciale verbroedering en verraad.

Als overlevende rolmodellen koos S.W.A.T. echter een Ier, een Latina en twee zwarten. Dat is in conservatief Amerika nog steeds een subversieve daad.

S.W.A.T. Regie: Clark Johnson. Met: Samuel L. Jackson, Colin Farrell, Michelle Rodriguez, James Todd Smith. In: 85 bioscopen.

    • Dana Linssen