Vrees voor baanverlies door lange prijsoorlog

Als de prijzenslag in de supermarkten lang duurt, vreest het Vakcentrum Levensmiddelen veel verlies van werkgelegenheid. Het Vakcentrum vraagt de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken een verbod op de verkoop van artikelen onder de inkoopprijs.

Voorzitter H. van der Geest van het Vakcentrum Levensmiddelen kan nog niet aangeven hoeveel werkgelegenheid de prijzenoorlog kost. Dat hangt vooral af van de lengte van de prijzenoorlog die half oktober begon. Albert Heijn heeft enkele weken geleden laten weten dat het ook volgend jaar wil stunten met prijzen.

Van der Geest hoort van zijn leden, ruim eenderde van de supermarkten is aangesloten bij het Vakcentrum, dat een deel wil bezuinigen op personeelskosten. ,,Dat kan makkelijk in deze branche, omdat ongeveer de helft van het personeel flexibele contracten heeft'', aldus Van der Geest. ,,Dus voeren we de politieke druk op.''

Recent ledenonderzoek wees uit dat een kwart van de supermarktondernemers denkt dat binnen zes maanden hun bedrijf in gevaar komt door de prijzenoorlog. Een vijfde meent dat dat binnen een jaar gaat gebeuren. Volgens het Vakcentrum Levensmiddelen komt het fijnmazige distributienet van levensmiddelen in gevaar. Verdwijning van de kleine supermarkten, zoals Spar en Meermarkt, zou de leefbaarheid in wijken en dorpen ernstig aantasten.

Vorige week vroeg CNV-bestuurder R. Leloux aan supermarktketen Albert Heijn een punt te zetten achter de prijzenoorlog. Volgens hem krijgen werknemers met een tijdelijk contract de rekening gepresenteerd van de prijsoorlog. Hij zou de afgelopen twee weken signalen binnenkrijgen dat in arbeidsuren van tijdelijk personeel wordt geschrapt of dat contracten niet verlengd worden.

Zowel Albert Heijn als Laurus (Super De Boer, Edah en Konmar) ontkent dat de prijsoorlog arbeidsplaatsen kost.